Sürgeti a venezuelai választásokat Kolumbia

2020. december 11., 07:20

Szerző:

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányzatának sürgősen le kell mondania, hogy a venezuelai állampolgárok szabad választásokat tarthassanak - jelentette ki csütörtökön Iván Duque kolumbiai elnök Bogotában. 

"Venezuelában sürgősen véget kell vetni a diktatúrának, és teret kell adni egy a politikai erőket átfogó átmeneti kormánynak (...) a szabad választások megtartása érdekében" - hangoztatta Duque.

Kijelentette, hogy Bogotá nem ismeri el a december 6-i venezuelai választások eredményét. "Nem nyugszunk, míg nem látunk igazi szabadságot Venezuelában" - húzta alá a kolumbiai elnök, aki a caracasi vezetés legélesebb bírálói közé tartozik Latin-Amerikában.

Egyben elutasította Maduro vádját, hogy a választások napján megpróbálták volna meggyilkolni a venezuelai elnököt.

A Spanyolországba menekült Leopoldo López venezuelai ellenzéki vezető csütörtökön Kolumbiába látogatott, hogy nemzetközi támogatást keressen a hivatalban lévő Maduróval szemben, akinek pártja, a Szocialista Párt vette át az ellenőrzést a venezuelai törvényhozás felett az ellenzék által bojkottált vasárnapi parlamenti választás révén. López értesülések szerint támogatást kért a nyugati és egyes térségbéli országok által ideiglenes venezuelai elnökként elismert Juan Guaidó vezette ellenzék számára, amely jelentősen meggyengült két évnyi sikertelen próbálkozást követően, hogy leváltsa Madurót.

Iván Duque Lópezzal tartott találkozóján kijelentette, hogy Kolumbia nyújtott védelmet neki Maduro kormányzatának gyilkossági kísérleteivel szemben és segített az ellenzéki vezetőnek elhagynia Venezuelát.

López másfél évig, tavaly április 30-a óta élt Spanyolország caracasi nagykövetének védelme alatt. Október végén tudott Spanyolországba menekülni.

Guaidó "népszavazást" kezdeményezett az interneten a választási eredmények elutasításáról. Ez a nem hivatalos referendum december 12-ig tart. A parlamenti választást az Egyesült Államok külügyminisztere politikai színjátéknak nevezte. Az Európai Unió szintén közölte, hogy nem ismeri el sem a voksolást, sem annak eredményét.

Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.