Véletlenül kilőtt egy rakétát Észtország felett egy spanyol vadászgép

2018. augusztus 8. 07:49 - szerző: Ágoston Zoltán

Több szálon futó vizsgálat indult el azt követően, hogy a spanyol légierő egyik Eurofighter Typhoon 2000 vadászgépe véletlenül kilőtt egy rakétát Otepää város mellett kedd délután. A 3,7 méter hosszú, 18 centiméter átmérőjű AMRAAM típusú levegő-levegő rakéta tíz kilogramm körüli robbanószerkezetet hordozott, és bár van rajta egy kapcsoló, hogy önmegsemmisítő üzemmódba váltson, ha véletlenül lövik ki, egyelőre nem világos, hogy mi lett a sorsa, az is lehet, hogy a földbe csapódott. Utoljára Észtország második legnagyobb városától, Turkutól 40 kilométerre északra észlelték.

Fotó: Estonian World

A spanyol vadászgép a NATO balti légtérvédelmi missziójának a keretében állomásozik Észtországban. A rakéta kilövése után visszatért arra a litvániai Šiauliaiban  lévő légitámaszpontra, ahonnan felszállt. A NATO 2004-ben indította el a balti légtérvédelmi missziót, a három érintett országnak, Litvánia, Észtországn és Lettország ugyanis nem képes megvédeni a saját légterét. A misszióban részt vevő egységek fő feladata elfogni a behatoló orosz vadászgépeket és a határig kísérni őket. A litvániai Šiauliaiban jelenleg négy spanyol, az észtországi Ämariban négy francia vadászgép állomásozik – írja az Estonian World.

Jüri Luik észt védelmi miniszter az incidens nyomán minen a hadsereg minden légi műveletét felfüggesztette az ország területén, a spanyol védelmi minisztérium pedig bejelentette, hogy az észtországival párhuzamosan egy saját vizsgálatot is elindít az ügyben. „Hál' Istennek senki nem sérült meg” – írta Juri Ratas észt miniszterelnök a Facebookon.