Végleges a döntés, az USA tényleg felmondja az Oroszországgal 1987-ben kötött történelmi jelentőségű nukleáris szerződést

2019. január 23., 10:43

Szerző:

Diplomáciai csatornákon keresztül közölte az Egyesült Államok Oroszországgal, hogy véglegesen eldöntötte, felmondja a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú nukleáris fegyverek felszámolásáról (INF) szóló szerződést - jelentette be Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán, a Moszkvához közeli Kubinkában tartott sajtótájékoztatóján.

Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár a szerződés ratifikálásakor 1987-ben
Fotó: Wikipédia

Szergej Rjabkov közlése szerint az orosz félnek amerikai részről egy washingtoni diplomáciai csatornán keresztül megerősítették a legmagasabb szinten bejelentett szándékot. – Emellett világos magyarázat hangzott el, amely szerint a bejelentett lépés nem jelent felhívást párbeszédre, azt a körülmények összessége alapján hozták meg és véglegesen - mondta az orosz diplomata.

Az INF katonai szerződés volt az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között, melyet Washingtonban írt alá Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár 1987. december 8-án.