350 millió eurót is veszíthetett a Vatikán egy bróker miatt, aki részvényekkel zsarolta a pápai államot

2020. június 6., 15:14

Szerző:

Több millió eurós csalás vádjával őrizetbe vettek a Vatikánban egy brókert, Gianluigi Torzit. Bűnlajstroma elég hosszú,

zsarolással, sikkasztással, pénzmosással is gyanúsítják, amiért akár 12 év börtönre is ítélhetik.

Torzi közvetítőként lépett fel a Vatikán egy ingatlanvásárlásánál London elit negyedében, Chelseaben. A Sloane Avenuen álló, egykor a neves üzletlánc, a Harrods tulajdonában álló épületet a pápai állam befektetésként kívánta megvásárolni, ami nem újdonság, hiszen több ingatlannal rendelkeznek Rómában és Olaszországban, de külföldön is.

A Vatikán némi vargabetű után Torzit bízta meg az ingatlanvásárlással,

a bróker azonban saját nevére íratta az épületet birtokló cég részvényeit, majd ezekért cserébe a Vatikánt zsarolta.

Az eredetileg több mint 90 millió euróra becsült londoni ingatlanon a Vatikán legalább ötven millió eurót veszített, más számítások szerint a veszteség meghaladja a 350 milliót.

A 2016 óta dagadó botrány tavaly októberben került nyilvánosságra, amikor a vatikáni ügyészség a szentszéki államtitkárságon házkutatást tartott, és öt vatikáni dolgozót kitiltott a pápai állam területéről. Köztük szerepelt Alberto Perlasca, a szentszéki államtitkárság adminisztratív ügyekkel foglalkozó első szekciójának irodavezetője, valamint Tommaso di Ruzzi, a vatikáni pénzügyi információs hatóság igazgatója is.

A szentszéki államtitkárság első szekciója évi 700 millió euróból gazdálkodik, ebből 50 millió az úgynevezett Péter-fillérekből, vagyis a világszerte érkező adományokból származik. 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.