Vasárnapi mise közben hajtottak végre merényletet a Fülöp-szigeteken, aztán a mentőegységeket is felrobbantották

2019. január 27., 09:27

Szerző:

Eddig 27 halálos áldozata van annak a kettős pokolgépes merényletnek, amelyet vasárnap hajtottak végre a fülöp-szigeteki Jolo hasonnevű fővárosában. A merénylők először a  Kármel-hegyi Miasszonyunk nevét viselő helyi székesegyházban vagy az épület mellett hoztak működésbe egy robbanószerkezetet, aztán detonáltak még egyet a kivezényelt mentőegységek érkezésekor. Oscar Albayalde országos rendőr-főkapitány közlése szerint a merényletnek polgári személyek mellett katonák is áldozatul estek, Delfin Lorenzana védelmi miniszter közlése szerint pedig a hadseregben készültséget rendeltek el. 

Bár a merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. Jolo szigetén régóta aktív az Abu Szajjaf nevű szélsőséges iszlamista szervezet. Suluban – abban a tartományban, amelynek Jolo a része – a muszlimok 97,2 százalékos többségben élnek úgy, hogy az országlakók 80 százaléka keresztény. Egy korábbi népszavazás nyomán Bamgsamoro néven a múlt héten alakult meg egy Sulut is magában foglaló új autonóm régió,és előfordulhat, hogy a merénylet bosszú, amiért Sulu szavazói elutasították az autonómiát. Ráadásul a Fülöp-szigeteknek ezen a vidékén az Abu Szajjafon kívül is akad szélsőséges iszlamista szervezet, amelyik nem vett részt az autonóm régió kialakításáig vezető békefolyamatban. Az autonóm régió kialakításától azt remélik, hogy véget vet annak az öt évtizednyi szeparatista erőszaknak, amelynek 150 ezer halálos áldozata volt eddig. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.