Vasárnap Orbán Viktor nagy ellenfelét, Frans Timmermanst javasolták az Európai Bizottság élére

2019. június 30., 16:07

Szerző:

Vasárnap tarják ismételt csúcstalálkozójukat az Európai Parlament frakciói, ahol el kellene dönteniük, hogy kik legyenek az EU új vezetői. Bár a csúcsjelölti rendszert sokan kritizálják, azaz hogy a nagy frakciók jelöltjei közül kerüljön ki az Európai Bizottság elnöke, de az eddigi találkozókon alternatíva nem merült fel, csak arról sikerült dönteni, hogy ki nem lehet.

A vasárnapi találkozóról kiszivárgott információk szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt javasolta a frakcióknak, hogy kompromisszumos megoldásként a második legnagyobb frakció, a szociáldemokraták jelöltjét, Frans Timmermanst fogadják el az EB új elnökének – írja a hvg.hu. Az Emmanuel Macron által újraszervezett liberálisok vétója miatt nagyon valószínű, hogy Manfred Weber, a néppárti frakció jelöltje nem lesz az EB elnöke.

Frans Timmermans
Fotó: Európai Parlament

A kompromisszum szerint a Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, valamint a kül- és biztonságpolitikai biztosokat is. Cserébe a centrista-liberális frakció adná az Európai Tanács új elnökét.