Nem szavazták meg Várhelyi Olivér EU-biztosi jelölését az EP-ben a szakbizottsági koordinátorok

2019. november 14., 15:04

Szerző:

Nem ment át a meghallgatásán, nem szavazták meg az Európai Parlament szakbizottsági koordinátorai Várhelyi Olivér jelölését az Európai Bizottságba – írja a 24.hu a Momentum Mozgalom EP-képviselője, Donáth Anna közlése nyomán. Várhelyi Olivért csütörtök reggel hallgatták meg az EP külügyi szakbizottságában, az AFET-ben, ami után az következett, hogy a jelöltekről a szakbizottsági koordinátorok, vagyis a pártcsaládok vezetői döntenek. Minden jelöltnek a szavazatok kétharmadára van szüksége, Várhelyi Olivért azonban liberális Renew Europe, a Zöldek és a második legnagyobb EP-frakciót adó szociáldemokraták, az S&D politikusai sem támogatták.

Ez nem jelenti Várhelyi Olivér bukását. csak azt, hogy az Orbán-kormány biztosjelöltjére még egy kör írásbeli kérdés vár.

Jaume Duch EP-szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a válaszadási határidő november 18. dél.

Várhelyi Olivér felkészültnek tűnt a csütörtök délelőtti meghallgatáson, de újra és újra fel kellett tenni neki a kérdést, mi a garancia, hogy tudja függetleníteni magát Orbán Viktor elvárásaitól. Erre úgy válaszolt, hogy az ő munkájába senki nem szólhat bele.

Egyébként Orbán Viktor hírhedt kiszólása miatt kapta meg a kérdést, miután a magyar miniszterelnök a türk nyelvű országok októberi bakui konferenciáján „segítséget” ígért Törökországnak az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsításában. Ez azért volt visszatetsző, mert Várhelyi Olivérnek EU-biztosként függetlenítenie kell magát az Orbán-kormánytól, hiszen az Európai Unió érdekében jár el. Korábban rebesgették is, hogy Várhelyi Olivér nem a bővítési, hanem a közlekedési portfóliót kapja meg emiatt.