Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Valami újra felrobbant Srí Lankán, a katolikus templomokat bezárták

2019. április 25. 10:08 - szerző: 168 Óra/MTI

Újabb értesítésig zárva tartanak Srí Lankán a katolikus templomok, továbbá rövid időre lezárták a repülőtérre vezető főútvonalat, és bombariadó miatt a központi bank épületét is Srí Lankán – közölték hatósági források csütörtökön.

Biztonsági okokból egyelőre elmaradnak a misék is.

Csütörtökön egy időre a központi bank épületében rekedtek a bank dolgozói is, mert az épületet bombariadó miatt nem hagyhatták el. Az Express információi szerint ugyanis a biztonságiakat arról értesítették, hogy az épület közelében bomba robbanhat, ezért a bankot 45 percre lezárták.  A biztonsági erők kis időre lezárták a repülőtérre vezető főutat is. A portál értesülései szerint ugyanis a reptéri nyomozók felfigyeltek egy közeli parkolóban álló gyanús járműre, de a riasztás később tévesnek bizonyult.

A hatóságok bejelentették, hogy a biztonsági helyzetre való tekintettel az országban betiltják a drónokat és a pilóta nélküli repülőgépeket, mert sok esetben a fegyveresek ezek segítségével szállítanak robbanóeszközöket. Korábban erre már Irakban volt példa, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei alkalmazták ezt a módszert a támadásaik során.

Maitripala Sirisena Srí Lanka-i elnök hétfőn este szükségállapotot rendelt el, és az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak a hatóságoknak. A szükségállapot idején a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat.

 Merényletek Srí Lankán Ranil Wickremesinghe (középen) a Szent Antal-templomnál
Fotó: MTI/EPA

A szigetországban feszült a biztonsági helyzet azóta, hogy húsvét vasárnap merényletsorozatot követtek el templomok és szállodák ellen. A támadásokban legkevesebb 359 ember meghalt, és mintegy ötszázan megsebesültek. Eddig már 76 embert vettek őrizetbe. Az országba érkeztek az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai is, hogy segítsenek a nyomozásban.

Az iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam jelentkezett a támadások elkövetőjeként, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez, és egy kevéssé ismert, helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak.

Csütörtökön pedig újabb detonáció rázta meg a fővárosról, Colombótól 40 kilométerre keletre lévő Pugodát. Áldozatokról nem érkezett hír.

A detonációt a  törvényszék épülete mögött lévő szabad földterület térségéből észlelték. A rendőrségi szóvivő elmondta, hogy kivizsgálják a történteket. Hozzátette, nem ellenőrzött robbantás történt, amelyet a tűzszerészek hajtottak végre a merényletsorozat óta eltelt napokban.