Üzent Orbán Viktornak a volt finn kormányfő, kizárással fenyegette meg a Fideszt az Európai Néppártból

2018. november 3., 15:27

Szerző:

Interjút adott Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, az Európai Néppárt csúcsjelölt-aspiránsa a hannoveri RedaktionsNetzwerk Deutschlandnak, amelyben újra kijelentette, Orbán Viktornak és a Fidesznek hitet kell tennie a pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) által képviselt értékek mellett, mert ha nem teszi meg, akkor kizárják. 

– Zéró toleranciát tanúsítok az intoleranciával szemben

– hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve, elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor korlátozza a szólás- és a gyülekezési szabadságot, valamint az oktatás szabadságát is. 

Alexander Stubb
Fotó: AFP/Thierry Monasse

Alexander Stubb már az indulásának a bejelentésekor, október elején egyértelművé tette, hogy a Fidesz és Orbán Viktor mire számíthat, ha ő lesz az EPP csúcsjelöltje és ezzel az Európai Bizottság új elnöke a 2019. május 26-29-i EP-választások nyomán. arra, hogy színvallásra kényszerítse a Fideszt, nincs sok esélye – vetélytársa az a Manfred Weber néppárti frakcióvezető, akit Angela Merkel német kancellár is támogat –, de a nyilatkozata rávilágít arra, hogy az EPP-ben sokaknak nem tetszik, amit Orbán-kormány művel. Júniusban az EPP finn tagja, a Finnországban kormányzó a finn Nemzeti Koalíció Pártja (KOK) is jelezte, hogy az Orbán-kormány politikája miatt kész megszakítani az együttműködést a Fidesszel. Ehhez képest Manfred Weber mindenféleképpen az EPP-ben tartaná a Fideszt, mondván, az Orbán-kormányt így legalább kordában lehet tartani.

(A Zeit Online nyomán)