Három halott, öt sebesült az utrechti lövöldözésben, a merénylőt elfogták

2019. március 18., 18:30

Szerző:

Hétfő délelőtt 10 óra 45 perckor lövések dördültek egy utrechti villamoson a holland nagyváros központjában lévő Október 24. téren. A gyanúsítottról,  egy Gökman Tanis nevű 37 éves törökországi születésű férfiról a rendőrség a Twitteren adott ki képet, Jan van Zanen utrechti polgármester pedig hétfő este hatkor tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a gyanúsítottat órákon át tartó hajtóvadászat után  elkapták. Erről a városi rendőrség is írt egy üzenetet.

A lövöldözésben három ember meghalt, öten pedig megsérültek. Egy túlélő az NRC-nek arról mesélt, hogy a merénylő válogatás nélkül mindenkire tüzet nyitott, a villamos vezetője pedig nem tudta azonnal kinyitni az ajtókat. Kitört a pánik, két férfi törte be a villamos ablakait, hogy az utasok menekülhessenek. Magyar állampolgár nincs a sérültek között.

Ferdinand Grapperhaus igazságügyi miniszter este hét után azt közölte, hogy a férfi ismert volt a hatóságok előtt, de azt nem tudta megmondani, hogy a titkosszolgálatok is figyelték-e. Mark Rutte miniszterelnök ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy az áldozat előtti kegyelet jeléül Hollandiában holnap mindenhol félárbocra engedik a zászlókat. 

Rendőrségi közlések szerint nem lehet kizárni, hogy terrortámadásról van szó. A merénylő órákon át szökésben volt, ami miatt a teret lezártak, egy közeli négyemeletes épületet a rendőri egységek zártak körül az Attleeplantsoen és a Trumanlaan sarkán – írja élő közvetítésében a De Volkskrant. Utrechtben – a városban és a tartományban is – mindenhol a a legfelső szintre emelték a terrorkészültségi szintet, a városi tömegközlekedést leállították, az iskolákat és a könyvtárakat pedig felszólították, hogy zárják magukra az ajtót. Napközben a város szinte kihaltnak tűnt emiatt, a tömegközlekedés csak estére állt helyre.

A lenti videót egy közelben élő férfi tette közzé az elfogás helyszínéről.

Érkezett hír egy gyanús autóról is a Tichelaarslaan nevű utcában. Egy rendőrségi kamiont vezényeltek ki a vizsgálatára. Egy lopott Renault Clióról van szó, amelyet az Amerikalaanról vittek el nem sokkal a lövöldözés előtt.

Lövöldözés Utrechtben
Fotó: MTI/EPA/Robin Van Lonkhuijsen

Jan van Zanen az esti sajtótájékoztatóján nem tudta megmondani, mi lehetett a merénylő indítéka, de az Anadolu török hírügynökség szerint Gökman Tanis családi konfliktus áll a lövöldözés hátterében, a férfi egy női hozzátartozójára lőtt, utána pedig azokra, akik segíteni akartak rajta.