Ukrajna több száz millió dolláros katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól

2019. szeptember 13., 06:52

Szerző:

Az Egyesült Államok engedélyezte csaknem 400 millió dollár katonai segély folyósítását Ukrajnának - erősítette meg Ukrajna washingtoni nagykövetsége a hírügynökségek által megszellőztetett információkat. A külképviselet a Facebookon azt írta, hogy 250 millió dollárt az amerikai védelmi minisztérium költségvetéséből irányoznak elő Ukrajnának, 141,4 millió dollárt pedig a külügyminisztérium büdzséjéből.

A segély haditechnikai eszközök és hadfelszerelések beszerzésére, valamint szolgáltatásokra fordíthatók, erősítendő az ukrán hadsereg védelmi képességét. "Ez a katonai támogatás az Egyesült Államok részéről az ukrán népnek az orosz agresszió elleni harchoz az országaink stratégiai partnerségéről tanúskodik, és komoly hozzájárulás jelent az európai és az euroatlanti biztonság megerősítéséhez" - írta az ukrán nagykövetség.

Az UNIAN hírügynökség azt írta, hogy a szóban forgó összeg folyósítását az Egyesült Államok korábban visszatartotta, miután Donald Trump amerikai elnök utasította Mark Esper védelmi minisztert és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót az Ukrajnának szánt katonai segélyprogram felülvizsgálatára.