Belföldi terrorizmusnak tekintik a hanukát ünneplő New York-i zsidók elleni véres támadást

2019. december 29., 16:34

Szerző:

Egy álarcos támadó megkéselt öt embert New York államban egy rabbi otthonában szombat késő este, majd elmenekült - közölte a rendőrség és egy zsidó szervezet. A házban több tucatnyian ünnepelték a hanukkát. A gyanúsítottat elfogták. A sebesültek mindannyian kórházba kerültek, kettejük állapota válságos - tudatta az az Orthodox Jewish Public Affairs Council (OJPAC). Később az AP hírügynökség azt írta, hogy nem tudni, milyen állapotban vannak a sebesültek.

A támadás Monsey-ben, New York városától ötven kilométerre északra történt. Egy rendőrkapitány egy-két órával később közölte, hogy a rendőrség talált egy gyanús járművet, és köröznek egy embert, akit a támadás elkövetésével gyanúsít. A támadót már elfogták.

Késelés egy rabbi otthonában New York államban
Fotó: MTI/AP/Allyse Pulliam

A CNN hírtelevízió egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi szóvivőre hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított - név szerint Thomas Grafton - csupa vér volt, amikor rendőrkézre került. A New York-i George Washington hídon haladt gépkocsijával, amikor a rendőrök a rendszámtábla alapján azonosították a járművét. Helyi idő szerint éjfél után fogta el, incidens nélkül. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy bármit tudnának a támadás okáról.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó és Leticia James, az állam főügyésze közleményben ítélte el a támadást, amelyet a kormányzó pedig később kijelentette, hogy belföldi terrorizmusnak kell tekinteni, és el is várja a hatóságoktól, hogy így kezeljék az esetet. – Nevezzük a nevén ezt: ezek az emberek belföldi terroristák – szögezte le a kormányzó egy haszidi zsidó közösségnél tett látogatásakor a New Yorktól 40 kilométerre északra fekvő Rockland megyében. Cuomo szerint semmi kétség afelől, hogy a bűncselekmény gyűlöletből történt. – Ez egy intoleráns időszak az országunkban. (...) Haragot látunk, látjuk, amint robban a gyűlölet – mondta Andrew Cuomo. Az OJPAC a Twitteren közölte, hogy az eset egy haszidi zsidó rabbi házában történt, aki legalább száz vendégével hanukát ünnepelt éppen, a nyolcnapos ünnep hetedik estéjét. Több más forrás zsinagógaként azonosította az épületet, igaz, a rabbi háza egy zsinagóga mellett van.  

Monsey a Hudson-folyó völgyében fekszik, és a völgyben több olyan város is van, amelybe az utóbbi években sok haszidi zsidó költözött

New York város rendőrsége az eset hatására bejelentette, hogy intenzívebbé teszik a járőrözést a zsidók lakta kerületekben. New York és New Jersey államban az utóbbi időben több erőszakos antiszemita támadás történt.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.