Megnevezték a Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárogtatóját

2019. november 13., 08:43

Szerző:

A Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetésről szóló információk névtelenségbe burkolózó kiszivárogtatóját több mint negyedmillió dollárral támogatták névtelen adományozók az interneten - tudatta egy szintén névtelenségbe burkolózó személy, akinek állításait a Fox televízió és a The Wall Street Journal idézte helyi idő szerint kedden este.

Eszerint a kiszivárogtató szövetségi törvényt sérthetett meg, mert ő maga kért pénzt a GoFundMe internetes portálon. Panaszt tettek ellene, a bejelentő még a múlt héten tette meg a hírszerzői közösség főellenőrénél, de az információ erről csak kedden este került nyilvánosságra. A bejelentő azért a hírszerzői közösség főellenőrjéhez fordult, mert a kiszivárogtató ugyan névtelenségbe burkolódzik, de az amerikai sajtóban és a washingtoni politikai berkekben már beazonosították: szinte bizonyosan Eric Ciaramelláról, a CIA egyik elemzőjéről van szó.

Kedden egyébként először fordult elő, hogy egy kongresszusi tag nyilvánosan is megnevezte őt. Dan Bishop republikánus képviselő ráadásul nemcsak megnevezte Eric Ciaramellát, hanem közölte: nem jó szándékú kiszivárogtatóról van szó, ezért nem érdemli meg a névtelenséget.

A Fox televízió kedden este megszólaltatta Eric Ciaramella ügyvédjét, aki azt hangoztatta: kliensének pénzgyűjtő akciója törvényes volt.