Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az Egyesült Államok katonákat küld Szaúd-Arábiába

2019. szeptember 21. 06:50 - szerző: MTI

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése végett - jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium.

A közlemény szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámú kontingensről van szó. Az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű lesz.

A döntés előzménye, hogy egy hete, szeptember 14-én dróntámadás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, a bukjaki és a huraiszi olajterminált. Előbbi a szaúdi állami olajcég, az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. a támadás miatt pedig a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A szaúdi légvédelem gyakorlatilag teljes kudarcot vallott a drónokkal és cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadás elhárításában.

Az akciót a jemeni húszik vállalták magukra, de az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia a húszikat támogató Iránt vádolja. A perzsa ország elutasítja, hogy köze lenne a támadáshoz.