Tizenhárom embert vettek őrizetbe Portlandben a baloldali és szélsőjobboldali tüntetők összetűzései nyomán

2019. augusztus 18. 21:52 - szerző: MTI

Őrizetbe vételekkel értek véget a jobb- és baloldali tüntetők közötti összetűzések az oregoni Portland városában. 

A jobboldali és szélsőjobboldali csoportok és a magukat antifasisztáknak nevező tüntetők összetűzései szombaton kezdődtek, és még aznap este véget is értek, de vasárnap kisebb tüntető csoportok még mindig az oregoni nagyváros utcáin voltak. A rendőrség által előzetesen lezárt hidakon és egyes utcákon vasárnap sem lehetett közlekedni. – A tüntetők keresztbe-kasul vonultak a városban. Tizenhárom embert őrizetbe vettek, öt tüntetőt pedig könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak. Danielle Outlaw portlandi rendőrfőnök elmondta, hogy fémcsöveket, gázspray-t, pajzsokat és fegyvereket koboztak el, a letartóztatottak ellen pedig közrend megzavarása, jogtalan fegyverhasználat és rendőrökkel szembeni ellenállás miatt emelnek vádat. 

A tüntetést egy Joe Biggs nevű aktivista, a Proud Boys nevű szélsőjobboldali csoport vezetője szervezte, válaszul arra, hogy egy hónappal ezelőtt szélsőbaloldaliak összevertek egy jobboldali újságírót, akit azután kórházban kellett ápolni. Miután bejelentették a jobboldali tüntetést, a baloldali csoportok közölték: ellentüntetést tartanak. A polgármester a tüntetést egy erősödő fehér nacionalista mozgalommal hozta összefüggésbe.

Joe Biggs sikeresnek nevezte a demonstrációt, és a The Oregonian című lapnak nyilatkozva közölte, mindaddig visszatérnek a „liberális” Portlandbe, amíg a baloldali és a magukat antifasisztának nevező csoportok aktívak a városban. Hozzátette, nézzék csak meg Donald Trump Twitter-fiókját, az elnök ugyanis Portlandről írt, azt állítva, hogy figyelemmel kíséri az Antifát. S ez minden, amit mi akartunk.

Donald Trump még szombaton - miközben a rendőrök nagy erőkkel készültek a tüntetésekre - egyik Twitter-bejegyzésében azt írta:, fontolgatja, hogy az Antifát terrorista szervezetnek kellene minősíteni. Az Egyesült Államokban nem létezik olyan törvény vagy szabályzat, amelynek alapján belföldi csoportot terrorista szervezetnek lehetne nyilvánítani.