Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az amerikai pénzügyminiszternek nem tetszik, hogy a Facebook kriptovalutát akar kiadni

2019. július 16. 07:21 - szerző: MTI

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hétfőn aggodalmait fejezte ki a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra miatt.

A tárcavezető hangsúlyozta, az amerikai kormányzat álláspontja szerint egy ilyen virtuális pénz alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is. – A pénzügyminisztérium rendkívüli módon aggódik a Libra miatt, amelyet nemcsak pénzmosásra lehetne felhasználni, hanem a terrorizmus támogatására is – fogalmazott újságíróknak Mnuchin. Hozzáfűzte: a Facebook vezetőinek sokat kell majd dolgozniuk, hogy meggyőzzék a Trump-kormányzatot e virtuális pénz biztonságosságáról. A Librára, mint mondta, nagyon erős szabályozást kell kidolgozni. Steve Mnuchin emlékeztetett arra is, hogy a bitcoint - amely az első és máig legfontosabb kriptopénz - gyakran használták fel törvénytelen pénzügyi tranzakciókra, köztük adócsalásra, zsarolásra, és kábítószer-kereskedelemre. Egyúttal aggodalmát fejezte ki a bitcoin spekulatív jellege miatt is.

Fotó: PA Wire / Dominic Lipinski

A miniszter leszögezte, a tárca ugyan szívesen lát a pénzügyi rendszer hatékonyságát javító "felelősségteljes újításokat", ám - mint fogalmazott - a tárca célja a pénzügyi rendszer integritásának megőrzése". Ezt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. Hozzáfűzte, az ő felelőssége a pénz védelme, és nagyon komolyan veszi a dollár tartalékvaluta szerepét. 

David Marcus, a Facebook egyik vezetője - aki a libra-terv vezetője - kedden jelenik meg egy szenátusi bizottság előtt, hogy beszámoljon cége nagy vitát és berzenkedést kiváltó virtuális pénzzel kapcsolatos terveiről. Amerikai sajtóértesülések szerint a Facebook addig nem indítja el a Libra forgalmát, amíg nem kapja meg a szükséges hatósági jóváhagyást, és Marcus a keddi szenátusi meghallgatáson szintén ezt az álláspontot képviseli majd.