Az amerikaiak inkább kimenekítették a legértékesebb ügynöküket Oroszországból, mert féltek, hogy Donald Trump egy önfeledt pillanatában elárulja

2019. szeptember 10. 08:32 - szerző: 168 Óra/MTI

Kimenekítették 2017-ben Oroszországból az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy orosz ügynökét, aki most Washington környékén él, az amerikai kormány védelmétben - jelentette hétfő éjjel a The New York Times című lap és az NBC televízió. A The New York Times honlapján meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, az ügynököt évtizedekkel ezelőtt szervezték be Moszkvában. Az orosz kormányzat középvezetője volt, és miután gyorsan haladt előre a ranglétrán, befolyásos pozícióra tett szert, ezért hozzáfért a Kreml titkosított dokumentumaihoz is.

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Az ügynök nem tartozott Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köréhez, de rendszeresen találkozott vele, és bejárása volt a Kreml legfőbb döntéshozóihoz is - írta a lap. Az amerikai kormány a sajtóértesülések szerint neki köszönhetően szerzett tudomást Moszkva feltételezett szándékáról és kísérleteiről a 2016-os amerikai választási folyamat befolyásolására, és ő tájékoztatta Washingtont úgy, hogy a beavatkozásról maga az elnök döntött és irányította az egészet. A The New York Times szerint az illető az amerikai hírszerzés legértékesebb forrása volt. Amikor azonban 2016-ban az amerikai hírszerzők szembesültek az orosz beavatkozási kísérletek komolyságával, úgy gondolták, hogy az ügynök biztonsága veszélybe került, ezért megpróbálták kimenekíteni Oroszországból. Ő azonban, családi okokra hivatkozva, visszautasította ezt. A The New York Times úgy tudja: a CIA akkori igazgatója, John Brennan az elnökválasztás utáni hatalomátadás időszakában nem tájékoztatta Donald Trumpot az ügyről. Az amerikai hírszerzés 2017 első felében ismét azt javasolta az ügynöknek, hogy hagyja el Moszkvát, és akkor már bele is egyezett. „A lépés véget vetett a CIA egyik legfontosabb forrása karrierjének” - állapította meg a lap.

A CNN úgy értesült, hogy az ügynök kimenekítésének az oka részben az volt, hogy féltették Donald Trump vagy valaki a környezetéből egy önfeledt pillanatában egyszerűen elárulja az oroszoknak, hogy az ügynök kicsoda. Ezeket a félelmeket az keltette fel, hogy az amerikai elnöknek titkosszolgálatai információkat sikerült megosztania Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Az információkat az amerikaiak Izraeltől kapták az Iszlám Állam szíriai működéséről.

Az NBC televízió hétfő éjjeli híradójában azt jelentette, hogy a volt ügynök valahol Washington környékén él, az amerikai kormány védelmét élvezi, és a saját neve alatt él. A televízió tudósítója felkereste a házát, de alighogy becsöngetett hozzá, az utcán felbukkant két terepjáró, és a belőlük kiszálló két férfi érdeklődött tőle, hogy mi járatban van. Majd közölték az újságíróval: barátai az orosz férfinak, és ők vigyáznak rá.

A CIA orosz ügynökének történetét hétfő délelőtt a CNN hírtelevízió közölte elsőként, ám információit akkor még egyetlen amerikai médium sem vette át. A CNN értesülései szerint 2017-ben Mike Pompeo, a Trump-kormányzat első CIA-igazgatója hozta meg a végső döntést az ügynök kimenekítéséről.

Az amerikai kormány és a hírszerzés egyelőre nem kommentálta az ügyet.