40-43 fokkal sújtott le az Egyesült Államokra a halálos hőhullám, a rendőrség kéri a bűnözőket, hogy mindent halasszanak hétfőre

2019. július 21. 22:03 - szerző: MTI

Hőhullámtól szenved az Egyesült Államok keleti partvidéke és a déli országrész. Ttöbb helyen a 40-43 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet. A CBS televízió jelentése szerint a Dél-Karolinától az északi Maine államig terjedő és mintegy 150 millió embert érintő kánikula vasárnap öt ember halálát követelte, négyen haltak meg Maryland államban, délen, Arizonában egy halottja van a hőségnek. New Hampshire-ben hegymászókat kellett menteni, mert rosszul lettek a melegtől. 

Az országos meteorológia szolgálat hőségriadót adott ki Texastól az Ohio-völgyig és a Nagy Tavak vidékétől az Egyesült Államok keleti partvidékéig.

Fürdőzők a New York Queens negyedében
Fotó: AFP/Johannes Eisele

Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Washingtonban a 40 Celsius fokot is elérte, sőt, meghaladta a hőmérséklet, de Washingtonban a magas páratartalom miatt ennél is melegebbnek érezték a levegőt az emberek. A városvezetők mindenütt arra intettek, hogy a szokásosnál több folyadékot kell fogyasztani, New Yorkban mintegy 500 olyan helyiséget nyitottak, ahol a melegtől szenvedők hűsölhettek és ingyen vízhez juthattak. New Yorkban lefújták a Central Parkba tervezett triatlon-versenyt.     Washingtonban Muriel Bowser polgármester elrendelte a városi uszodák és a parkok nyitva tartását késő estig. Bostonban a helybéliek ingyen használhatják a városi uszodákat.     Az északkeleti - és általában hűvösebb éghajlatú - Vermont és New Hampshire államokban szintén hűsölésre alkalmas központokat nyitottak. Dél-Dakotában és Kansas állam déli vidékén több helyen megolvadt az aszfalt, utakat kellett lezárni. Wisconsin állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett. Több amerikai lap is jelentette, hogy New Jersey államban a Navesink folyó feletti felvonóhidat le kellett zárni, mert a hőség kitágította a fémet, és emiatt a szerkezet elakadt.

A massachusettsi Braintree városka rendőrsége a Facebook-oldalán közleményben kérte a bűnözőket, hogy a hőség miatt minden bűncselekményt halasszanak hétfőre. A meteorológusok előrejelzései szerint a kánikula a jövő héten véget ér, előreláthatóan kedden már hideg légtömegek érkeznek Kanada felől.