Az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy tartsa tiszteletben Hongkong autonómiáját

2019. augusztus 14. 20:51 - szerző: MTI

A hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólította fel Kínát szerdán kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium. Az amerikai kormány rendkívül aggódik a hongkongi határnál tapasztalható kínai paramilitáris mozgások miatt - fogalmazott  külügyi szóvivő,  Morgan Ortagus által aláírt közlemény. „Elítéljük az erőszakot és valamennyi érintett felet önmérsékletre intünk, egyben továbbra is határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát” – fogalmazott a State Department közleménye. A dokumentumban háromszor fordul elő a magas szintű hongkongi autonómia tiszteletben tartásának követelése. Ortagus hangsúlyozta: az autonómia „folyamatos rombolása” kockáztatja Hongkong különleges státuszát a nemzetközi politikában.

Az amerikai külügyminisztérium határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint külföldi erők állnának a hongkongi zavargások hátterében.  A tárca egyúttal fokozott óvatosságra figyelmeztette a Hongkongba utazókat. 

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy az amerikai hírszerzéstől kapott információi szerint Peking csapatokat küld a kínai-hongkongi határhoz. Később az elnök újságíróknak azt fejtegette, hogy "nagyon bonyolult a helyzet", de reményei szerint sikerül olyan megoldást találni, amely mindenki, Kína számára is megfelelő.