Donald Trump szerint az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét akarta felrobbantani a pénteken likvidált iráni tábornok

2020. január 9., 20:01

Szerző:

Azonnal hatályba lépő szankciókat hagyott jóvá Irán ellen Donald Trump amerikai elnök. A politikus a Fehér Házban beszélt erről, közölve, a rövid időn belül bejelentés az új szankciók részleteiről, amelyek szerinte a változatlanul érvényben lévő korábbi büntető intézkedésekhez képest is keményebbek lesznek.

Donald Trump kitért Kászim Szulejmáni tábornok múlt pénteki likvidálására, és ismét szörnyetegnek nevezte a , az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egysége vezetőjét. Közlése szerint Kászim Szulejmáni milyen merényletet  hírszerzési jelentések szerint egy amerikai nagykövetséget akart felrobbantani. Ezt az információt eddig sem ő, sem az amerikai kormányzat tagjai nem említették. Arra a kérdésre, hogy vajon nem a bagdadi nagykövetség tervezett levegőbe röpítéséről volt-e szó, Donald Trump azzal válaszolt, ez „nyilvánvaló”, és utalt a nagykövetség előtti múlt heti tüntetésre.

Kászim Szulejmáni
Fotó: دفتر مقام معظم رهبری‎/Anadolu News Agenvcy

Szóba hozta a teheráni repülőtér mellett szerdán lezuhant ukrán repülőgép ügyét is. Mint fogalmazott, hajlik a gyanakvásra, miután az amerikai sajtóban csütörtökön egyébként arról jelentek meg - meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozó - információk, hogy az ukrán légitársaság gépét az iráni légvédelem lőtte le. Ez az információ először egy jordániai lapban jelent meg, a gép lezuhanása után pár órával. A lap akkor azt írta, az irániak tévedésből lőtték le a gépet, amelynek valamennyi utasa és személyzete életét vesztette.