Lehet, hogy az EU történetében először nő fog állni az Európai Bizottság élén

A maratoni EU-csúcs harmadik napján már Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a favorit a tisztségre. Bár a V4 országai támogatják, a kinevezése nem lenne túlságosan jó hír az Orbán-kormány számára.

2019. július 2., 17:17

Szerző:

Kedd délután az EU-tagországok állam- és kormányfői újra összeültek eldönteni, ki töltse be a szervezet vezető tisztségeit a következő öt évben. Ahogyan korábban a néppárti Manfred Weber, keddre a szociáldemokrata Frans Timmermans körül fogyott el a levegő, körvonalazódik viszont egy megállapodás, amely szerint Ursula von der Leyen német védelmi miniszter kaphatná az Európai Bizottság elnöki posztját.

A német védelmi miniszter a kieli bázison
Fotó: MTI/EPA/David Hecker

Ursula von der Leyen Angela Merkel pártjának, a CDU-nak az egyik prominens tagja, a német kancellár közeli szövetségese, sokáig rebesgették azt is, hogy ő a lehetséges utód. Hét gyermeke van, az orvosi karriert hagyta maga mögött a politika kedvéért. Hatvanéves, az egyedüli politikus, aki Angela Merkel hatalomra kerülése, vagyis 2005 óta folyamatosan tárcavezetői tisztséget tölt be a mindenkori német kormányban. (2005-től 2013-ig  családügyi, illetve munkaügyi miniszter volt.) Ha rá esik a választás, ő lehet az első nő, az Európai Bizottság élén. Alakul is a konszenzus, brüsszeli források szerint Emmanuel Macron francia elnök már hétfő éjjel javasolta Angela Merkelnek, hogy a német védelmi minisztert jelölje a tisztségre. Támogatja Olaszország, Németország és két meg nevezett balti állam is, Kovács Zoltán, az Orbán-kormány szóvivője pedig nemrég tweetelte, hogy a V4 is Ursula von der Leyen mellett áll. 

Ezt a minden sikert a V4-nek tulajdonító győzelmi jelentést némiképp árnyalja, hogy Ursula von der Leyen korábban többször is hitet tett az Európai Egyesült Államok eszméje mellett, amelyet a svájci, az amerikai és a német mintára képzel el. erről 2011-ben beszélt a Der Spiegelnek, 2015-ben a Die Zeitnek azt mondta, szeretné, ha a gyermekei és az unokái nem egy olyan Európai Unióban élnének, amely nemzeti érdekek foglya. Az Orbán-kormánynak ehhez képest kitartó törekvése hogy a tagországok pedig minél több hatáskört megőrizzenek az EU-val szemben.

Akiknek nem teszik a német védelmi miniszter jelöltése, azok a szociáldemokraták, akiknek a nevében Bernd Lange EP-képviselő tweetelte, hogy a pártcsalád – az Európai Néppárt után a második legnagyobb EP-frakció – számára elfogadhatatlan egy olyan megállapodáscsomag, amelynek az értelmében Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnök, Charles Michel belga kormányfő pedig az Európai Tanács elnöke lesz. Eszerint a francia Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója az Európai Központi Bank (EKB) élére állhat, az EU külügyi szolgálata (EEAS) élére Josep Borrell spanyol külügyminisztert jelölnék, az Európai Parlament vezetésével pedig Szergej Sztanyisev volt bolgár szocialista miniszterelnököt bíznák meg. 

Nincs elragadtatva a német védelmi miniszter esetleges kinevezésétől Reinhard Bütikofer, a zöldpárti EP-frakció társelnöke sem, aki a Twitteren azt írta, jó ötletről van szó, de csak a Bundeswehr számára. Ursula von der Leyent sokan bírálták a német hadseregről szóló döntései miatt. Lázadoznak Strasbourgban, az EP alakuló ülésén is, ahol szintén sokaknak nem tetszik a német védelmi miniszterről szóló ötlet. A Politico mindenesetre azt írja, hogy Emmanuel Macron rengeteg papírt kért a francia küldöttségnek. Egy lapra felírta Ursula von der Leyen és  Frans Timmermans nevét, aztán kék és piros tollal alá a lehetséges forgatókönyveket. Összehajtotta a lapot, aztán elment tárgyalni António Costa portugál és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel.

A mostani egyébként az Európai Tanács leghosszabb csúcstalálkozója az EU-történetében. Már a harmadik napja tart. Bár eredetileg úgy volt, hogy az állam-és kormányfők 11-kor kezdik a plenáris ülést, eddig csak kétoldalú találkozókra kerítettek sort, és csak délután negyed ötkor láttak neki a közös munkaebédnek. A menün egyébként vichyssoise krémleves fűszeres kenyérkockával, csirkemell chorizóval és gyümölcssaláta vaníliafagylalttal szerepel.

A Politico szerint este hatkor már csak Németország volt a fent vázolt megállapodáscsomag ellen, és csak azért, mert az elfogadása előtt Angela Merkel még egyeztetni akart a CDU koalíciós partnerével, az SPD-vel.