Megvan a megállapodás az EU hétéves keretköltségvetéséről

2020. július 21., 06:35

Szerző:

„Megegyeztünk!” – írta meg az örömhírt kedd hajnalban, 6 óra előtt pár perccel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitter-oldalán. Az európai uniós tagállamok vezetői a maratonira nyúlt EU-csúcs ötödik napján

elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését

és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot. A megállapodás értelmében a 750 milliárd eurós újjáépítési alapban a hitel 360 milliárd euró, a vissza nem térítendő támogatások mértéke pedig 390 milliárd euró, a hétéves költségvetés összege pedig 1 074 milliárd euró.

A tagállamok vezetői kedden kora reggel szinte kivétel nélkül jelezték a hírt – a magyar miniszterelnök stábja egyelőre még nem –, Emmanuel Macron francia államfő Európa történelmi napjának nevezte, noha 24 órája még messzinek tűnt a megállapodás:

Ami Magyarországot és a jogállamisági kitételt illeti, a Politico tudósítása szerint Angela Merkel német kancellár ígéretet tett Orbán Viktornak, hogy még Németország soros elnöksége alatt lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást hazánk ellen,

a magyar kormányfő pedig megígérte, hogy minden fontos lépést megtesz az eljárásban.

A jogállamisággal kapcsolatban új törvényszöveget fogadtak el és beépítették a kritériumot a költségvetési szövegbe is. Charles Michel javaslata alapján bevezetnek egy „a költségvetés védelmére vonatkozó feltételes rendszert” lehetséges szankciókkal, amelyeket a Tanács minősített többségével kell elfogadni. Egy bekezdést töröltek, amely engedélyt adott a Európai Bizottságnak a jogállamiság éves értékelésére, valamint a Számvevőszéknek, hogy tegyen jelentést a tagállamok kormányzásának általános hiányosságairól. Ha az Európai Bizottság által javasolt új jogállamiság mechanizmus megállapítja, hogy egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsában minősített többséggel fognak dönteni a szankciókról.

Az egyik tisztviselő úgy vélte, az új törvényszöveg célja az volt, hogy egyértelművé tegye, 

Orbán Viktor „megmentheti az arcát, és világossá tegye, hogy nem is tarthatják túszul."

A magyar miniszterelnök az éjjeli órákban még szlovén kollégájával egyeztetett, de egyelőre nem kommentálta a döntést Orbán Viktor.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.