Hatalmas fölénnyel nyerte meg az parlamenti választásokat a korrupció elleni harcot ígérő új ukrán elnök pártja

2019. július 21., 20:30

Szerző:

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást Ukrajnában az esti urnazárás után közzétett exit poll-felmérések szerint.

Eszerint  a Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 43,9 százaléka szavazott. A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform - Életért párt végzett 11,5 százalékkal.  Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockzenész Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal. 

Parlamenti választás Ukrajnában Volodimir Zelenszkij szavaz. Nem akar megállni
Fotó: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Ugyanilyen eredményekre jutott csekély eltéréssel a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű szervezet is. A fent említett öt párton kívül más politikai alakulat nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Április 21-én a korrupció leleni harc ígéretével fellépő Volodimir Zelenszkij a pártjáéhoz hasonló fölénnyel nyerte meg az elnökválasztást Petro Porosenkóval szemben. Ma este, az exit poll közzététele után megpendítette, nem kizárt, hogy előre hozott önkormányzati választásokat is kiírnak Ukrajnában. 

Bejelentette azt is, hogy Szvjatoszlav Vakarcsukot hívja tárgyalni, a többi közt a leendő miniszterelnök személyéről Nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van.