Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Új elnöke lesz Ukrajnának, Volodimir Zelenszkij elsöprő győzelmet aratott

2019. április 22. 02:30 - szerző: Ágoston Zoltán

A hétfőn közzétett adatok szerint Volodimir Zelenszkij nyerte meg az ukrán elnökválasztást, aki a megméretés második, vasárnapi fordulójában 73,22 százaléknyi voksot kapott, csaknem háromszor annyit, mint 24,45 százaléknyi szavazatot szerző Petro Porosenko jelenlegi elnök. Ez azt jelenti, hogy a humorista egy filmsorozatban játszott szerepe után a valódi államfői széket is elfoglalhatja. 

A központi választási bizottság (CVK) által közzétett adatok szerint a a részvételi arány 62,8 százalékos volt, a legmagasabb Lviv megyében és a fővárosban, Kijevben (68,91, illetve 68,05 százalék), a legalacsonyabb pedig Kárpátalján (47 százalék).

Az első fordulóban Zelenszkij a szavazatok 30 százalékával végzett az élen, csaknem kétszer annyi voksot kapott, mint a 16 százalékkal második Porosenko. Győzelmét minden létező népszerűségi lista előrevetítette, az ukránok megunták, hogy az ország a Majdan után öt évvel is ugyanannak a néhány milliárdos oligarchának a játszótere, aki ellen öt évvel ezelőtt, a mandátuma megszerzésekor Porosenko harcot hirdetett. Zelenszkij erre is építette fel a kampányát, ígéretet tett például arra, hogy teljes vagyonelkobzással fogja sújtani a korrupt állami tisztviselőket, és megszünteti a képviselők mentelmi jogát is.

– Együtt csináltuk ezt

– kezdte a győzelmi beszédét. Később egy sajtótájékoztatón arról beszélt, nemsokára ki fogja hirdetni, kikből szeretné összeállítani a kabinetjét, de egyelőre még nem véglegesítette a névsort.

A valószínűleg győztes ukrán elnökjelölt egyébként a Nép Szolgája párt jelöltjeként indult a megméretésen, nem mellesleg pedig ez a címe egy tévésorozatnak is, amelyben ő játssza a főszereplő fiatal történelemtanárt, aki a filmben szinte véletlenül megnyeri az elnökválasztást. Úgy csöppen a politikába a forgatókönyv szerint, hogy egyik diákja telefonra veszi az óráján elhangzott kifakadását, amely elkezd terjedni az interneten, és a folyamat megállíthatatlanul viszi a hatalom csúcsára. Ami a való világot illeti, a korrupció elleni kiállásának a szépséghibája csak az, hogy a Nép  Szolgája filmsorozat eredetileg azon az 1+1 nevű csatornán futott 2015 és 2019 között, amely a száműzetésben élő oligarcha, Ihor Kolomojszkij tulajdonában van. Kolomojszkijt Porosenko nevezte ki Dnyipropetrovszk megye kormányzójává, de a viszonyuk hűvösre fordult, Kolomojszkijt leváltották, a vagyonát befagyasztották. Ő a legnagyobb ukrán bank, a PrivatBank tulajdonosa is, amelyért most az igazságszolgáltatás előtt küzd, Porosenko pedig márciusban rágalmazás miatt pert is indított az 1+1 ellen is.

Ironikus is – jegyezte meg kommnetárjában a Guardian –, hogy Porosenko személyében egy olyan elnökjelölt jutott be a megméretés második fordulójába, aki öt éve, a mandátuma megszerzésekor harcot ígért az oligarchák ellen úgy, hogy maga is az ellenfélnek kijelölt oligarchia tagja – például a Roshen édességipari vállalat tulajdonosa –, vetélytársa pedig az a Zelenszkij, aki régóta egy oligarchák ellen harcoló elnök szerepét alakítja, de egy olyan televízióban, amely egy oligarcha kezében van. Zelenszkij győzelmének a képét árnyalja az is, amit egy 32 éves kijevi nő mesélt a brit lapnak,  vagyis hogy az egész megméretés olyan volt, mintha egy piacon csak rothadt gyümölcsöket árulnának, te pedig fásultan keresed a legkevésbé rothadtat a halomban.

Ami Porosenkót illeti, ő az exit poll hallatán elismerte a vereségét, és azt mondta, csak az elnöki hivatalt hagyja el, a politikát nem. Tartott egy angol nyelvű sajtótájékoztatót is, ahol köszönetet mondott a nemzetközi közösség „rendületlen” támogatásáért. Úgy vélte, az elnökválasztási eredmény kétségeket támaszt, hogy mi lesz Ukrajna NATO- és EU-integrációjával. Ezzel a távozó államfő nyilvánvalóan arra célzott, hogy Zelenszkij hajlik nyitni Oroszország felé egy kevésbé feszült viszony kialakítása érdekében.