Új elnöke lesz Ukrajnának, Volodimir Zelenszkij elsöprő győzelmet aratott

2019. április 22., 02:30

Szerző:

A hétfőn közzétett adatok szerint Volodimir Zelenszkij nyerte meg az ukrán elnökválasztást, aki a megméretés második, vasárnapi fordulójában 73,22 százaléknyi voksot kapott, csaknem háromszor annyit, mint 24,45 százaléknyi szavazatot szerző Petro Porosenko jelenlegi elnök. Ez azt jelenti, hogy a humorista egy filmsorozatban játszott szerepe után a valódi államfői széket is elfoglalhatja. 

A központi választási bizottság (CVK) által közzétett adatok szerint a a részvételi arány 62,8 százalékos volt, a legmagasabb Lviv megyében és a fővárosban, Kijevben (68,91, illetve 68,05 százalék), a legalacsonyabb pedig Kárpátalján (47 százalék).

Az első fordulóban Zelenszkij a szavazatok 30 százalékával végzett az élen, csaknem kétszer annyi voksot kapott, mint a 16 százalékkal második Porosenko. Győzelmét minden létező népszerűségi lista előrevetítette, az ukránok megunták, hogy az ország a Majdan után öt évvel is ugyanannak a néhány milliárdos oligarchának a játszótere, aki ellen öt évvel ezelőtt, a mandátuma megszerzésekor Porosenko harcot hirdetett. Zelenszkij erre is építette fel a kampányát, ígéretet tett például arra, hogy teljes vagyonelkobzással fogja sújtani a korrupt állami tisztviselőket, és megszünteti a képviselők mentelmi jogát is.

– Együtt csináltuk ezt

– kezdte a győzelmi beszédét. Később egy sajtótájékoztatón arról beszélt, nemsokára ki fogja hirdetni, kikből szeretné összeállítani a kabinetjét, de egyelőre még nem véglegesítette a névsort.

A valószínűleg győztes ukrán elnökjelölt egyébként a Nép Szolgája párt jelöltjeként indult a megméretésen, nem mellesleg pedig ez a címe egy tévésorozatnak is, amelyben ő játssza a főszereplő fiatal történelemtanárt, aki a filmben szinte véletlenül megnyeri az elnökválasztást. Úgy csöppen a politikába a forgatókönyv szerint, hogy egyik diákja telefonra veszi az óráján elhangzott kifakadását, amely elkezd terjedni az interneten, és a folyamat megállíthatatlanul viszi a hatalom csúcsára. Ami a való világot illeti, a korrupció elleni kiállásának a szépséghibája csak az, hogy a Nép  Szolgája filmsorozat eredetileg azon az 1+1 nevű csatornán futott 2015 és 2019 között, amely a száműzetésben élő oligarcha, Ihor Kolomojszkij tulajdonában van. Kolomojszkijt Porosenko nevezte ki Dnyipropetrovszk megye kormányzójává, de a viszonyuk hűvösre fordult, Kolomojszkijt leváltották, a vagyonát befagyasztották. Ő a legnagyobb ukrán bank, a PrivatBank tulajdonosa is, amelyért most az igazságszolgáltatás előtt küzd, Porosenko pedig márciusban rágalmazás miatt pert is indított az 1+1 ellen is.

Ironikus is – jegyezte meg kommnetárjában a Guardian –, hogy Porosenko személyében egy olyan elnökjelölt jutott be a megméretés második fordulójába, aki öt éve, a mandátuma megszerzésekor harcot ígért az oligarchák ellen úgy, hogy maga is az ellenfélnek kijelölt oligarchia tagja – például a Roshen édességipari vállalat tulajdonosa –, vetélytársa pedig az a Zelenszkij, aki régóta egy oligarchák ellen harcoló elnök szerepét alakítja, de egy olyan televízióban, amely egy oligarcha kezében van. Zelenszkij győzelmének a képét árnyalja az is, amit egy 32 éves kijevi nő mesélt a brit lapnak,  vagyis hogy az egész megméretés olyan volt, mintha egy piacon csak rothadt gyümölcsöket árulnának, te pedig fásultan keresed a legkevésbé rothadtat a halomban.

Ami Porosenkót illeti, ő az exit poll hallatán elismerte a vereségét, és azt mondta, csak az elnöki hivatalt hagyja el, a politikát nem. Tartott egy angol nyelvű sajtótájékoztatót is, ahol köszönetet mondott a nemzetközi közösség „rendületlen” támogatásáért. Úgy vélte, az elnökválasztási eredmény kétségeket támaszt, hogy mi lesz Ukrajna NATO- és EU-integrációjával. Ezzel a távozó államfő nyilvánvalóan arra célzott, hogy Zelenszkij hajlik nyitni Oroszország felé egy kevésbé feszült viszony kialakítása érdekében.