Újra tüntettek Belgrádban, az elnök lemondását követelték

2019. április 20., 21:35

Szerző:

Ismét kormányellenes tüntetők vonultak az utcákra Belgrád belvárosában szombaton Aleksandar Vučić szerb elnök lemondását követelve.

Az előző nap az államfő hivatalos adatok szerint mintegy 150 ezer hívét mozgósította az ország minden tájából egy belgrádi nagygyűlésére, amelyet a szerb parlament előtt szerveztek meg, s amelynek egyik célja az volt, hogy megmutassa az ellenzéknek, hogy támogatottsága továbbra is töretlen.

Az ellenzéki pártok, szimpatizánsaik, valamint a kormány Aleksandar Vučić lemondását követelők ugyanis december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson körülbelül 20 ezren vettek részt, míg átlagosan 5-8 ezer ember vonult utcára az utóbbi hónapokban Belgrádban.

A tiltakozások mögött álló Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű ellenzéki tömörülés egy hete szólította fel az elnököt és a kormányt, hogy alakítsanak közös bizottságot, amely meghatározná a szabad és tisztességes választások megtartásának feltételeit. Az ellenzék követelte azt is, hogy a közszolgálati RTS és RTV televízió üzleti vezetésének és szerkesztőségének tagjait cseréljék le. A belgrádi vezetés azonban nem reagált ezekre a követelésekre. Ana Brnabić szerb kormányfő ugyanakkor pénteken azzal vádolta meg az SZS-t, hogy meg akarja osztani az országot.

December 8. óta minden szombaton ezrek vonulnak az utcákra Szerbia-szerte a kormányellenes tüntetéseken. A demonstrálók egyik fő követelése a tisztességes választások megtartása, véleményük szerint az állami televízió nem biztosít megjelenési lehetőséget az ellenzéknek, és kizárólag a kormány és Aleksandar Vučić szócsöveként működik.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.