Újra orosz bombázókat fogtak el az amerikaiak Alaszka partjainál

2019. május 22. 19:58 - szerző: MTI

Az amerikai légierő gépei ismét több orosz bombázót és nehéz vadászbombázót fogtak el Alaszka partjainál a nemzetközi légtérben - jelentette be szerdán az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD), utalva arra, hogy a gépeket megközelítették és kísérték. A NORAD két napon belül másodszor jelenti, hogy orosz hadászati bombázók és nehéz vadászbombázók közelítik meg az Alaszka melletti légteret. 

Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság Twitteren közzétett közleménye szerint "az orosz repülőgépek a nemzetközi légtérben maradtak és nem léptek be az Egyesült Államok vagy Kanada szuverén légterébe". A közlemény egyúttal tudatta, hogy az idén ez volt az ötödik, és két napon belül a második alkalom, hogy Oroszország belépett az amerikai légtérvédelem légvédelmi azonosítási zónájába.  Ez a zóna Alaszka nyugati partjaitól több mint 200 mérföldnyire terjed ki. 

Az előző napi incidenshez hasonlóan kedden is Tu-95MSZ típusú orosz hadászati bombázót és Szu-35-ös nehéz vadászbombázót fogtak el.

Hétfőn az orosz bombázók és nehéz vadászbombázók elfogásához az amerikai légierő F-22-es harci repülőgépeit riasztották, de az információt csak kedden hozták nyilvánosságra. Kedden a NORAD vezetői úgy értékelték, hogy a berepülések Moszkva azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, amelyekkel részben potenciális válsághelyzetre készíti fel légierejét, részben pedig erejét kívánja fitogtatni ellenfeleinek.