Újra áramszünet van Venezuela nagy részén, a vízellátás is akadozik

2019. április 10., 10:58

Szerző:

Keddről szerdára újra sötétségbe borult  venezuelai főváros, Caracas nagy része és az ország számos tagállama, az energiaellátásban keletkezett újabb hiba miatt – jelentették hírügynökségek szerdán szemtanúknak a közösségi médián megjelent beszámolóira hivatkozva.

A mostani áramkimaradás eszerint helyi idő szerint körülbelül éjjel fél 12-kor kezdődött, és Caracas nagy részén kívül az ország 23 államából 20-at érint. 

Nicolás Maduro elnök és az ország villamosenergia-szolgáltató vállalata egyelőre nem szólalt meg az áramszünettel kapcsolatban, noha Maduro április 1-jén bejelentette az áramszolgáltatás harmincnapos korlátozását. Juan Guaidó, a több ország által Venezuela ideiglenes elnökének elismert ellenzéki vezető szerdára az utcára hívta az embereket tiltakozásul a közszolgáltatások színvonala és a Maduro-kormány ellen. Guaidó korábban már hangot adott annak a véleményének is, miszerint Maduro politikai tőkeként használja az áramellátás gyakori szüneteltetését.

Venezuelai válság
Fotó: MTI/EPA/Miguel Gutiérrez

Venezuela eddigi legsúlyosabb áramkimaradása március 7-én kezdődött, öt napra szinte az egész ország sötétségbe borult, részlegesen bezártak az iskolák és az állami intézmények. Azóta is többször fordultak elő hasonló időszakok, amelyek további fennakadásokat okoztak a vízszolgáltatásban, a közlekedésben, illetve a kommunikációs hálózatokban is.

Maduro kormánya szerint az áramkimaradás oka a – világ legnagyobb vízi erőművei közé tartozó – Guri-gát elleni szabotázsakció, amely mögött az Egyesült Államok áll. A gát adja az ország energiaellátásnak 80 százalékát.

Guaidó és Washington viszont az évek óta folytatott rossz gazdálkodást és a korrupciót teszi felelőssé az infrastruktúra összeomlásáért.

Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja, amely egyebek között a hiperinflációban, az ellátás hiányában, a gáz-, az áram- és a vízellátásban, valamint a személyszállításban tapasztalható fennakadásokban nyilvánul meg.

Az áramkimaradás miatt akadozik a vezetékesvíz-szolgáltatás is. Ezért ahogyan az alábbi fényképen is látható, a fővárosiak elhagyatott építési területen vesznek vizet.

Caracas, 2019. április 2. Elhagyatott építési területen vesznek vizet a fővárosiak Caracas Mecedores városrészében 2019. április 1-jén. Venezuela területének nagy részén napok óta súlyos áramkimaradások vannak, ami miatt akadozik a vez Venezuelai válság
Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

A venezuelai válságról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.