Újabb oknyomozó újságírót végeztek ki brutális kegyetlenséggel

2018. október 7., 15:04

Szerző:

A bulgáriai Ruse városában brutálisan megverték, megerőszakolták majd kivégezték a 30 éves Viktoria Marinova újságírót, aki a bTV csatorna szerkesztőségében dolgozott. A bTV az első nem állami kereskedelmi országos televízió, ami a Central European Media Enterprises (CME) tulajdonában áll. Ez a legnézettebb csatorna az országban.

Marinova haláláról az nemzetközi oknyomozó szövetség, az OCCRP számolt be, a terminal3.bg helyi portál pedig arról ír, hogy megkínozhatták és megerőszakolhatták a nőt. Az első információk szerint megfulladhatott.

Holttestét a ruszei kikötőben találták meg, szinte felismerhetetlen állapotban.

Viktoria Marinova
Fotó: Dnes.bg

Az OCCRP nevű nemzetközi, oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet szerint az utolsó anyaga szeptember 30-án ment adásba, ebben Bíró Attilával, a román RISE-projekt vezetőjével, valamint a bolgár Bivol újságírójával Dimitar Sztojanovval beszélt a GP-gate néven emlegetett ügyről. Ennek lényege, hogy az újságírók feltárták, Bulgáriában több millió leványi európai uniós megbízást szabálytalanul használtak fel a helyi építőipari cégek. A bonyolult konstrukcióban titkos tanácsadói szerződésekkel csaltak el pénzeket.

A Bivol két munkatársát őrizetbe is vették a rendőrök, amikor megpróbálták megakadályozni, hogy megsemmisítsék az EU-s támogatások eltrükközéséről szóló dokumentumokat.

Marinova tehát az uniós források és állami pályázatok lehívásával foglalkozó tanácsadó cégekhez köthető korrupcióval foglalkozott. Hasonló ügyben nyomozott Ján Kuciák a szlovák aktuality.sk oknyomozó újságírója, akit szintén meggyilkoltak idén télen.