Újabb 14 ember fertőződött meg koronavírussal Németországban

2020. február 27., 21:09

Szerző:

További 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust csütörtökön a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában. A tartományi egészségügyi minisztérium és Heinsberg járás vezetőségének este közölt adatai szerint így húszra emelkedett a fertőzöttek száma a holland határnál, Aachen közelében fekvő járásban. Valamennyi eset összefügg az első fertőzéssel, amelyet kedd este állapítottak meg - írja a 24.hu.

Elsőként egy házaspár fertőződött meg, egyelőre ismeretlen körülmények között. A többiek azok közé tartoznak, akikkel kapcsolatba kerültek a vírus lappangási ideje alatt. Az új fertőzöttek többsége a Gangelt nevű településen lakik, ahol a házaspár a napokban részt vett egy farsangi ünnepségen.

Valamennyi új fertőzött az otthonában maradhat, kórházi elhelyezésre nincs szükség. A járásban már több százan vannak otthoni karanténban.

Észak-Rajna-Vesztfália mellett Baden-Württemberg tartományt is érinti a járvány, ott négy fertőzést mutattak ki. Ápolnak egy fertőzöttet Rajna-vidék-Pfalz tartományban is, de az az eset a Heinsbergben történt fertőzéssel függ össze.

Ausztriában közben ötre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma csütörtökön.

A fertőzés miatt a kancellár tartományi vezetőkkel, szakértőkkel egyeztetett. Sebastian Kurz kijelentette: arra számítanak, hogy ez a szám növekedni fog. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni az utazási figyelmeztetéseket. Arra kért mindenkit, aki a vírus gócpontjairól tér vissza Ausztriába, kerülje el a nagyobb rendezvényeket egy ideig, és a tünetek észlelésekor azonnal hívja az erre a célra létesített forróvonalat.

Sebastian Kurz elmondta, hogy az ország naponta ezer koronavírus-tesztet tud elvégezni. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy egységesen kell eljárni a fertőzésgyanús esetek ügyében. Elmondta: influenzás betegeknél szúrópróbaszerűen végzik majd el a koronavírus-tesztet.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.