Új típusú taktikai fegyvert tesztelt Észak-Korea, Kim Dzsong Un személyesen irányított

2019. április 18., 07:29

Szerző:

Észak-Korea új típusú taktikai fegyvert tesztelt Kim Dzsong Un személyes irányításával - adott hírt csütörtökön a KCNA észak-koreai hírügynökség. Azt nem árulták el, hogy milyen fegyverről is van szó, csak annyit tudni, hogy a rakétát  „különleges módon” lehet irányítani, s hogy nagy erejű robbanófejjel rendelkezik. Kim Dzsong Un a hírügynökség szerint nagy jelentőségű eseménynek nevezte ezt a mostani kísérletet. Hírügynökségek megjegyzik, a taktikai jelző arra utal, hogy rövid hatótávolságú rakétáról van szó, nem pedig nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáról, amelyet az Egyesült Államok rendkívül veszélyesnek tekint. 

Trump-Kim csúcstalálkozó
Fotó: MTI/EPA/VNA

Ez az első nyilvános rakétakísérlet azóta, hogy február végén Hanoiban tartott találkozójukon Donald Trump amerikai elnök nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Unnal sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kim ugyanakkor biztosította arról partnerét, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető akkor késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést.

Kim Dzsong Un a múlt héten bejelentette, hogy kész harmadszor is találkozni Donald Trumppal, ha az Egyesült Államok kölcsönösen elfogadható feltételekkel áll elő egy megállapodás megkötéséhez.