Új szankciókra készül az USA Oroszország ellen Szíria miatt

2018. április 15. 20:53 - szerző: MTI

Az Egyesült Államok várhatóan újabb szankciókat léptet életbe Oroszország ellen Szíria miatt - jelentette be Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet vasárnap. Haley a CBS televízió Szemben a nemzettel című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában közölte: Steve Mnuchin pénzügyminiszter hétfőn jelenti be az Oroszországot sújtó újabb szankciókat.

Érvelésében az ENSZ-nagykövet kifejtette, Moszkva változatlanul támogatja Bassár el-Aszad szír elnököt és rendszerét, ideértve a vegyifegyver-programot is. Haley közlése szerint a várható szankciók mindazon orosz vállalatokat érintik majd, amelyeknek bármiféle közük volt a szír vegyifegyver-programhoz, akár csupán berendezések eladása, szállítása révén is.

A péntekről szombatra virradóra végrehajtott légi csapásokról Haley azt mondta, céljuk nem háború elindítása és emberek legyilkolása volt. – Nem keressük a háborút, ez az utolsó dolog, amit az elnök akarna – fogalmazott. Ugyanakkor kizárta a Aszaddal folytatandó közvetlen tárgyalások lehetőségét. Aszad nem méltó arra, hogy tárgyalásokat folytassanak vele - mondta. Leszögezte, hogy Washington korábban minden diplomáciai eszközt igénybe vett, de most már a cselekvésnek jött el az ideje.

– Ezen a ponton nem akarunk többé közvetlen tárgyalásokat Szíriával – fogalmazott, de hozzátette, hogy a szíriai helyzet rendezéséről folyó genfi tárgyalásokon az Egyesült Államok változatlanul jelen lesz. Az interjúban a nagykövet megismételte a Pentagon (védelmi minisztérium) szombati állásfoglalását, miszerint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország által együttesen végrehajtott légi csapások célja a szír vegyifegyver-program infrastruktúrájának szétzúzása volt. "Évekre vetettük vissza a vegyifegyver-programjukat" - fogalmazott, szó szerint megismételve Kenneth McKenzie altábornagynak, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága igazgatójának szavait, amelyek a Pentagon szombati sajtótájékoztatóján hangzottak el.

Haley leszögezte, Damaszkusz mindmostanáig visszautasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, de "most Oroszországon a sor, hogy rábírja Szíriát a tárgyalásokra".