Utolsó lehetőség – Új, középutas uniós menekültügyi rendszerre tesz javaslatot Németország

2019. november 17., 21:55

Szerző:

"Ha most (2020 második félévben) nem sikerül, akkor nem sikerül soha"

– így beszélt egy magas beosztású német köztisztviselő a Welt am Sonntag német lapnak arról, hogy a német kormány fogja betölteni jövő év elejétől az EU soros elnökségét, ami lehetőséget ad az uniós menekültügyi rendszer reformjára. A német elképzelés sarokkövei a következők:

  • az EU-ba a menedékjog megszerzésének szándékával igyekvő embereket fel kell tartóztatni a közösség külső határán, és meg kell vizsgálni, hogy kaphatnak-e menedékjogot. Az esetleges biztonsági kockázatokat is feltérképező előzetes vizsgálatot négy hét alatt kell elvégeznie egy új uniós menedékügyi szervezetnek.
  • Aki nem jogosult menedékstátuszra, azt az EU határőrizeti szerve, a Frontex visszaszállítja, ahonnan érkezett.
  • Akik jogosultak a menedékkérelemre, azokat szétosztják az EU tagállamai között két fő tényező, a lakosság nagysága és a tagország gazdasági teljesítőképessége alapján.
  • Korlátoznák a menedékkérők EU-n belüli vándorlását, az úgynevezett másodlagos migrációt. Így például elhelyezés és ellátás csak abban az országban jár, ahol az illető menedékjogi eljárását a kvóta alapján le kell folytatni, és amennyiben mégis átvándorol egy másik országba és újabb menedékjogi kérelmet nyújt be, külön vizsgálat nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt vissza kell szállítani az ügyében illetékes tagállamba.

A javaslat tehát igyekszik középutat találni a kvóták elől elzárkózó tagállamok (mint amilyen Magyarország is), valamint a minél előbbi elosztást sürgető országok között (mint amilyen például Olaszország). Egyúttal a javaslat egyértelműen a külső határok megerősítése mellett foglal állást. A német lap arról ír, hogy kemény viták elé néz a javaslat.

Mint írták, a javaslat készítői nem is számítanak arra, hogy valamennyi tagállam részt vesz majd a kvótaszisztéma működtetésében, de úgy vélik, már az is "áttörés" lenne, ha a nagyobb tagországokat és néhány kisebb tagállamot be lehetne vonni a kvótaalapú szétosztásba, a többiek pedig pénzzel vagy személyzettel támogatnák a külső határ védelmét, amely az új menekültügyi rendszerben az eddiginél is összetettebb és költségesebb feladat lenne.