Beadta a derekát a brazil elnök, tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra, megmenekülhet Amazónia

2019. augusztus 29., 12:30

Szerző:

Országos tűzgyújtási tilalmat hirdetett hatvan napra Jair Bolsonaro brazil elnök – közölték kormányforrások.

Az államfő helyi idő szerint szerda este írta alá az erről szóló elnöki rendeletet, amely csütörtökön jelenik meg a hivatalos közlönyben. 

Kormányzati forrásokra hivatkozva a brazil média azt közölte, hogy az agrárgazdálkodásban alkalmazott égetést is tiltó rendelet tartalmaz bizonyos kivételeket, de ezeket a híradásokban nem részletezték.

Brazíliai erdőtüzek
Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az amazonasi esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villám- vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdő- vagy avarégetések.

Augusztus végén az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján térképekkel és műholdfelvételekkel azt mutatta be, hogy a tavalyinál mintegy négyszer több tűz tombol idén az Amazonas vidékén. A tüzek több mint fele az esőerdőkben ég. Igaz, Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő szerint nem az esőerdő ég, hanem csak a bozótos. Bencsik András, a kormánybarát Demokrata főszerkesztője pedig a kormánybarát Hír TV Sajtóklub című műsorában egy focilabdával szemléltette, hogy az Amazonas-vidéki esőerdőket érintő erdőtüzek szerinte semmi komoly bajt nem jelentenek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.