Legalább 30 ember meghalt egy japán filmstúdióban, miután egy ember szándékosan felgyújtotta az épületet

2019. július 18. 15:36 - szerző: 168 Óra/MTI

Harmincra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik meghaltak Kiotóban egy filmstúdióban gyújtogatás miatt kitört tűzvészben csütörtökön – közölte a helyi tűzoltóság. Szatosi Fudzsivara, a kiotói tűzoltóság képviselője hozzátette, hogy harminchat embert szállítottak kórházba. 

Korábbi jelentések 24 halálos áldozatról szóltak. 

Beszámolók szerint a japán stúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzben az elkövető is megsérült, őt szintén kórházba szállították.

A hatóságok értesülése szerint a tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám legtöbbjüknek sikerült kimenekülnie. Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak.

Gyújtogatás egy japán filmstúdióban
Fotó: MTI/EPA/JIJI PRESS/JIJI

A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. 

Az NHK japán televíziós csatorna több felvételt közölt a helyszínről, ezeken sűrű füst veszi körbe a stúdiót. 

A csatorna értesülései szerint az elkövető egy 41 éves férfi volt, aki tette elkövetésekor azt kiabálta: Haljatok meg!. A hírt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, a rendőrség részéről csak azt közölték, hogy a gyújtogató jelenleg nincs kihallgatható állapotban.

A helyszínen több kést is találtak.

Abe Sindzó japán miniszterelnök csütörtöki mikroblog-bejegyzésében szörnyűségnek nevezte a gyújtogatást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé.

BBC azt írja, hogy a támadó nem volt a filmstúdió alkalmazottja, de szemtanúk szerint valamiért haragudhatott a cégre, dühösnek tűnt. Két szemtanú arról számolt be, hogy a férfi, miután sérülten elhagyta az épületet, azt mondta, hogy lemásoltak, illetve elloptak tőle valamit. A Kyoto Animation igazgatója, Hatta Hideaki azt nyilatkozta, hogy nemrég fenyegető e-maileket kaptak.

A Kyoto Animation nevű céget 1981-ben alapították, és számos, a fiatalok körében népszerű animációs film fűződik a nevéhez. A japán anime rajongói hat óra alatt 300 ezer dollárt adtak össze a stúdió megsegítésére a GoFundMe oldal által indított gyűjtésben.