Horvátország annyira örül a külföldieknek, hogy a turisztikai miniszter személyesen köszöntötte a cseh és szlovák nyaralókat a rijekai pályadudvaron

2020. július 1., 11:35

Szerző:

Az első félévben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba és 7,6 millió vendégéjszakát töltött el,

a vendégek száma 70 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban –

közölte szerdán Kristijan Stancic, a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) igazgatója.

Hozzátette: júniusban kicsit jobb volt a helyzet, a tavalyi forgalom 32 százalékát teljesítették.

Mint mondta, a körülményekre tekintettel elégedettek, továbbá fontosnak találta kiemelni, hogy nem regisztráltak egyelten koronavírus-fertőzött turistát sem az országban.

A festői Rovinj
Fotó: Wikipédia

A legtöbb vendégéjszakát a szlovénok töltötték el (26 százalék), őket a németek (25 százalék), az osztrákok (9 százalék), a boszniaiak és a csehek (7-7 százalék) követték.

Stancic szerint júliusban és augusztusban nőni fog az idegenforgalmi kereslet és forgalom, itt főleg a közép-európai országok piacára számítanak, Németországra, Szlovéniára, Ausztriára, Csehországra, Lengyelországra, Magyarországra és Szlovákiára.

Szerdán megérkezett az első cseh és szlovák turistákkal teli vonat is Fiumébe (Rijeka).

A több mint 500 turistát Gari Capelli turisztikai miniszter üdvözölte a vasútállomáson.

A tárcavezető újságíróknak elmondta: ötven százalékuk tovább utazik Dél-Dalmáciába, a többiek a Kvarner-öbölben és Isztriában foglaltak szállást, hotelekben, magánszállásokon és kempingekben – jelentette az MTI.

Jó hír még, hogy a napokban nem csak a cseh és szlovák turisták vonata, hanem Mészáros Lőrinc kedvenc luxus-magángépe is megérkezett Rijekába: