Megmérgezhették Alekszej Navalnijt, az őrizetből vitték a kórházba az orosz ellenzéki politikust

Feldagadt az arca, váladékozik a szeme.

2019. július 29., 10:31

Szerző:

Kórházba kellett szállítani Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a moszkvai börtönből, ahol 30 napos elzárását tölti, mert heves allergiás rohama támadt. Egy orvos szerint elképzelhető, hogy megmérgezték valamilyen vegyi anyaggal, mindenesetre Navalnij környezetéből többen is furcsállják az esetet.

Az ellenzéki politiikust múlt szerdán őrizetbe vették, bíróság elé állították, és elzárásra ítélték azzal a váddal, hogy nem engedélyezett tüntetést hirdetett az elmúlt szombatra.

Navalnij őrizetbe vétele Navalnij őrizetbe vétele
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője azt mondta vasárnap hírügynökségeknek, hogy

a politikusnak csúnyán feldagadt az arca, és bőrpír jelentkezett nála.

A szóban forgó kórház egyik orvosa elmondta, hogy bőrkiütést diagnosztizáltak a fogva tartottnál, de már jobban van, mint amikor beszállították. 

Navalnij egyik régi orvos ismerőse, Anasztaszija Vasziljeva azonban, aki rövid ideig beszélhetett vele egy zárt ajtón keresztül, és láthatta az ajtó résén át, azt írta a Facebook-oldalára:

– Nem zárhatjuk ki, hogy valaki valamilyen vegyi anyaggal bőr- és nyálkahártya-károsodást okozott neki. Az egész felsőtestén vannak kiütések, hámsérülések, váladékozik a szeme.

Vasziljeva követelte, hogy vegyenek bőr- és hajmintákat Navalnijtól, mintákat a lepedőjéről is, és ezek vizsgálati eredményét hozzák nyilvánosságra. Gyanús neki, hogy nem engedték meg számára, hogy megvizsgálhassa a 43 éves férfit. A Reuters hírügynökség nem tudta elérni a kórházat,  Navalnij ügyvédje, Olga Mihajlova szintén a Facebookon azt írta, furcsák védence allergiás tünetei, mert soha korábban nem léptek fel ilyenek nála.

Az ellenzéki politikus 2017-ben súlyos sérülést szenvedett az egyik szemén, mert valamilyen vegyszert locsoltak az arcába. Az orvosok azonban meg tudták menteni a szemét és a látását is.

A Szabad Európa Rádió moszkvai tudósítója, Matthew Luxmoore nemrég Twitter-oldalán megosztott egy videót. Ezen állítása szerint a rendőrök egy újságírót rohantak le, aki megérkezett a kórházhoz, ahol Navalnijt kezelik.

Navalnij július 20-án felszólalt egy több mint tízezres moszkvai tüntetésen, amelynek részvevői az ellen tiltakoztak, hogy a fővárosi választási hivatal elutasította 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását a szeptemberi helyhatósági választásokra. Ezt azzal indokolta a hivatal, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka – a vonatkozó jogszabályban ennyi a tűréshatár – nem volt hiteles. 

Felszólalásában Navalnij indítványozta, hogy a július 27-ére tervezett tüntetésen a tiltakozók vonuljanak a polgármesteri hivatal elé, és mindaddig maradjanak ott, amíg nem tesznek eleget bejegyzési kérelmüknek. Facebook-oldalán hasonló kijelentéseket tett. A kizárt jelöltaspiránsok közül többen a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány prominens tagjai.

Navalnij hívei megtartották most szombaton a tüntetést, de a rendőrség példa nélkül álló megtorlással reagált rá, a belügyminisztérium közlése szerint 1074 embert állítottak elő különböző jogsértések címén a résztvevők közül.