Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Újra több tízezer tüntető vonult fel Hongkongban, összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel

2019. július 21. 21:47 - szerző: MTI

Ismét több tízezren vonultak utcára Hongkongban vasárnap, hogy tiltakozzanak a kiadatással kapcsolatos,  törvénytervezet, valamint a város Peking-barát kormányzata ellen, illetve követeljék a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések független kivizsgálását. A tiltakozók menetét a demonstrációt szervező Civil Human Rights Front nevű jogvédő szervezet egyik vezetője mellett több hongkongi törvényhozó és ismert személyiség vezette.

A jogvédő szervezet június 9-én és 16-án tartott hasonló, nagy tömegeket megmozgató demonstrációt, becslések szerint az előbbin egymillió, az utóbbin kétmillió ember vett részt. A vasárnapi demonstráción a szervezet becslései szerint csaknem 430 ezren vehettek részt, a rendőrség ezzel szemben 138 ezerre becsülte a részvevők számát.

A vasárnapi megmozduláson a tüntetők a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet végleges visszavonásán kívül egy olyan független bizottság felállítását is követelték, amely kivizsgálná a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések jogosságát. A tiltakozók szerint a korábbi megmozdulásokon a rendőrség több alkalommal túlzott erőszakot alkalmazott velük szemben. 

Tüntetés a kiadatási egyezmény ellen Hongkongban
Fotó: MTI/AP/Vincent Yu

A felvonulás az eredeti tervek szerinti útját a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva lerövidíttette a szervezőkkel, ám az utcára vonuló tömeg egy része a tiltás ellenére folytatta a menetet az engedélyezett végponton túl. Tüntetők egy csoportja úttorlaszokat állított fel, megbénítva a járművek közlekedését.  Egy másik csoport Peking hongkongi képviseleti irodájához vonult, az épületet néhányan tojással dobálták meg, míg mások falfirkákat festettek fel. A demonstráció ugyan napközben békésen zajlott, estére azonban a tiltakozók több helyen is összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be, mire a tüntetők válaszul palackokkal dobálták meg őket. 

A kínai kormány képviseleti irodája közleményt adott ki, amelyben elítélte az erőszakos cselekményeket - jelentette a Xinhua kínai állami hírügynökség. A közlemény a tüntetők magatartását megengedhetetlennek minősítette, és kiemelte, hogy az kihívást jelent a központi kormányzat fennhatóságára nézve. Az iroda megerősítette Peking korábban is hangsúlyozott álláspontját arra vonatkozóan, hogy teljes mértékben támogatja a hongkongi rendőrség intézkedéseit és a bűnösök felelősségre vonását.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet – amelyet Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én „halottnak” nyilvánított, de nem vont vissza –, lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Kína  visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel, ráadásul visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást, már lezárt ügyekben is. 

A bírálók megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát. Sokan Peking növekvő befolyását és ezzel párhuzamosan Hongkong demokratikus jellegének további csorbítását látják a törvénytervezetben. A törvénytervezet elleni tüntetések a múlt hónapban többször is milliós tömeget vonzottak. A tüntetők a jogszabály teljes visszavonása mellett már Carrie Lam lemondását is követelték. A tiltakozók több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel, mindkét részről többen megsérültek. 

A demonstrálók esetenként különféle tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, akik paprikasprayt, könnygázt és gumilövedékeket vetettek be. Július elsején a tüntetők egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba és megrongálta az üléstermet.

Az SCMP információi szerint a hongkongi rendőrség a tüntetések kemény magját alkotó több mint 700 ember után nyomoz, akik a hatóságok szerint kulcsszerepet játszottak az erőszakcselekményekben. A lap meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja: a körözöttek többsége 25 éven aluli, sokan közülük középiskolások. Tajpeji aktivisták arról számoltak be, hogy a hongkongi tüntetők közül több mint harmincan menekültek Tajvanra a hatóságok elől.