Megható: rendőrök ereszkednek térdre a tüntetők előtt, együtt imádkoznak és ölelkeznek George Floyd halála után – fotók

2020. június 2. 18:10 - szerző: 168 Óra

Napok óta tüntetnek Amerika-szerte George Floyd halála miatt, a legújabb vonulata ezeknek az eseményeknek pedig, hogy immár több nagyvárosban a rendőrök, rendőrfőnökök is kifejezik szolidaritásukat a rendőri erőszak ellen tüntetőkkel, illetve a részvétüket vélhetően megfulladt Floyd haláláért.

A CNN szerint több helyen is térdre ereszkednek a tüntetők előtt, megölelik őket, kezet fognak velük, együtt érzően beszélgetnek velük, de van, hogy akár közös imádkozással is kifejezik szolidaritásukat.

Letartóztatott fekete férfi halála az Egyesült Államokban 

Június 1-én Terence Monahan New York-i rendőrfőnök térdelt le a George Floyd halála miatt tiltakozók előtt, róla olyan fotó is készült, amin érzelmesen átöleli az egyik tüntetőt:

Letartóztatott fekete férfi halála az Egyesült Államokban 

Kedden a rendőrök és a pennsylvaniai nemzeti gárda katonái a philadelphiai rendőrfőnök-helyettes kérésére ugyanezt a gesztust tették, letérdeltek a rendőrkapitányság előtt:

Letartóztatott fekete férfi halála az Egyesült Államokban 
Fotó: Matt Rourke

Melvin Singleton philadelphiai rendőrfőnök-helyettes (az előtérben) is letérdelt, és a rendőröket is erre kérte.

APTOPIX America Protests Philadelphia 

Szintén térdre ereszkedett a Georgia állambeli Atlantában a tüntetőkkel szemben pajzsot tartó sorfal, Denverben pedig Paul Pazen rendőrfőnök a tüntetőket karolva csatlakozott a demonstrációhoz.

Letartóztatott fekete férfi halála az Egyesült Államokban 
Fotó: Matt Rourke

Videók is kerültek fel a megosztókra az megható, empatikus rendőrökről. Az alábbi posztban első videójában a rendőrfőnök arról beszél, hogy mennyire szereti, becsüli és nagyra tartja a tüntetőket, és azt elmondja nekik, hogy az ő biztonságukért dolgozik 34 éve, soha nem bántott senkit, és bármennyire is azt hihetik, hogy nem szeretik őket, ők igenis szeretik az embereket:

 

A legújabb fejlemény, hogy a Floyd nyakára térdelő Derek Chauvint hivatalosan is emberöléssel gyanúsítják. A második halottkémi boncolás szerint semmi jele nem volt annak, hogy Floyd szívbeteg lett volna, a nyaki nyomáson kívül a hátára nehezedő - szintén térdtől származó nyomás - is hozzájárult halálához, ezek miatt nem kapott levegőt. A vizsgálatot elvégző két orvos szerintFloyd nagy valószínűséggel már halott volt, amikor a mentőautóba emelték.