Hétvégén folytatódnak a tömegtüntetések Fehéroroszországban

2020. szeptember 25., 21:58

Szerző:

Újabb tömegtüntetést szervez a fehérorosz ellenzék a hét végére, néhány nappal Aljakszandr Lukasenka váratlan beiktatása után.

Együtt el tudjuk érni a közös célunkat: az új, tisztességes választásokat, amelynek eredményeképpen lehetséges lesz a hivatalos, legitim eskütétel" - mondta a Telegram üzenő portálra kitett videofelvételen Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető.

Az ellenzék által szervezett tömegtüntetésen jelképesen beiktatják elnöknek a 38 éves Cihanouszkaját egy "népi beiktatáson", amire százezer embert várnak.

A választások óta minden hétvégén tüntet az ellenzék. A biztonsági erők minden korábbinál kemények csapnak le a tüntetőkre, több mint 7000 embert vettek őrizetbe.

Vasárnap közép-európai idő szerint 13 órára tervezik a tömegtüntetést, amelyen új választásokat és a politikai foglyok szabadon bocsátását követelik.

Cihanouszkaja pénteken üdvözölte a lehetőséget, hogy az Egyesült Államok ismét nagykövetet küld Minszkbe, de aggodalmát fejezte ki, hogy a megbízólevél átadása, Lukasenka elismerése jeleként lenne értelmezhető.

Tizenkét napi elzárásra és 310 dollárnak megfelelő összegű pénzbüntetésre (több mint 96 ezer forint) ítélték a Belsat varsói székhelyű, Fehéroroszországban sugárzó televízió két munkatársát, Dennis Honcsarenkát és Olesz Ljubencsukot, amiért a külügyminisztérium akkreditációja nélkül dolgoztak - közölte honlapján a fehérorosz újságíró szövetség.

A bíróság szintén 15 napi elzárásra ítélte Paval Patapov operatőrt, az újságíró szövetség tagját "tömegtüntetések szervezése és lebonyolítása rendjének megzavarása" vádjával. Patapovot csütörtökön vették őrizetbe, amint felvételeket készített egy tüntetésről.

A Fehérorosz Újságíró Szövetség szerint tizenegy újságíró van előzetes őrizetben.

Észtország, Lettország és Litvánia utazási tilalmat rendelt el több mint 100 fehérorosz tisztségviselőre pénteken, kibővítve a korábban szankciókkal sújtott vezetők listáját, amelyeken Lukasenkát kívül még huszonkilencen szerepelnek.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.