Megatüntetés Varsóban: Katonai rendőrök is védik a parlament épületét

2020. október 30., 18:42

Szerző:

A katonai rendőrség és a rendőrség emberei vették körbe a lengyel parlament, a Szejm, a Miniszteri Tanács és Jarosław Kaczyński, a PiS (Jog és Igazságosság Pártja) elnökének rezidenciáját, valamint több templomot Varsóban - írja helyi tudósítások alapján a Mérce.

A rendőri jelenlét a múlt héten indult abortusztörvény miatti, országos szintűre duzzadt tüntetés hullám várhatóan eddigi legnagyobb megmozdulása, a mára szervezett Varsói Menettől védi az épületeket. A rendőrök kettős védelmi vonalat alakítottak a parlament épületénél.

A tudósítások szerint volt olyan rendőr, aki nem értette, miért vezénylik őket a tüntetők ellen, mert szerinte "minden értelmes ember a nők mellett áll az abortusz kérdésében".

A lap emlékeztet: több, mint egy hete vonulnak utcára nők nagy számban Lengyelországban. A múlt csütörtöki alkotmánybírósági döntést követően, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást, majdnem az összes lengyel városban indultak tüntetések.