Tükröm, tükröm – Szépség, szexualitás és politika

2018. augusztus 8. 07:14 - szerző: Hegyi Gyula

A futball-vb moszkvai döntőjén a kamerák a pályáról időről időre átfókuszáltak a díszpáholyba, ahol a francia és a horvát elnök valóságos show-műsort prezentált. A negyvenéves Emmanuel Macron és a nála egy tízessel idősebb Kolinda Grabar-Kitarovic többször megölelték, megpuszilták egymást, máskor sportos módra egymás tenyerébe csaptak, lelkesen felugráltak, és a horvát elnök asszony egyszer Emmanuel Macron vállára is hajtotta a fejét. Egy bulvárlap meg is jegyezte, hogy milyen jó házaspár válna belőlük.

Az oroszországi vb-n világszerte ismertté vált Kolinda Grabar-Kitarovic nemcsak Emmanuel Macront, hanem Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt, a horvát válogatott játékosait és elsősorban persze a tévékamerákat is kitüntette túláradó lelkesedésével. A mezbe öltözött, csinos elnök a világbajnokság alatt legalább annyit tett országa megismertetéséért, „térképre helyezéséért”, mint a válogatottjának tagjai. Mindez persze elsősorban haza, Horvátországba szólt, de amikor a horvát válogatott Putin feliratú mezét ajándékozta az orosz elnöknek, akkor ezzel a gesztusával nyilvánvalóan politikai üzenetet is megfogalmazott.

Kolinda Grabar-Kitarovic
Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

A politikusok efféle, celebként való megjelenését a televízió, a bulvársajtó és újabban a közösségi média tette lehetővé vagy inkább kényszerítette ki. Száz éve zsakettben, frakkban, gyakran pofaszakállal jelentek meg nyilvánosság előtt, akkor is ritkán, és természetesen mind férfiak voltak. Aki az átlagnál fiatalabb volt köztük, az a külső megjelenésével is igyekezett idősebbnek látszani a koránál. Ötven éve a fantáziátlan öltöny, az egyszínű nyakkendő volt az egyenruhájuk, a kevés női politikus pedig rendszerint sötét kosztümöt hordott.

Noha a fasiszta diktátorok, Mussolini és Hitler is szívesen szerepeltek a filmkamerák előtt, az igazi áttörést a televízió hozta a politikusok megjelenésében. A történelem első televíziós vitáját a jóképű, sármos John F. Kennedy úgy nyerte meg Richard Nixonnal szemben 1960-ban, hogy az utóbbi a rádióvitában sokkal meggyőzőbb volt fiatal kihívójánál. De a kamerák előtt sápadt, izzadt, kellemetlen külsejű embernek látszott, aki a múltat képviselte a csinos, magabiztos demokrata jelölttel szemben. Az amerikaiak előbb, mások később, de lassan mindenki megtanulta, hogy a politikusi szakmában a kellemes külső komoly előnyt jelent.

A fogyókúra, a kozmetika, a fitnesz ugyanolyan része lett a jelölti felkészítéseknek, mint a politikai stratégia kidolgozása. Az amúgy is jóképűnek tartott Emmanuel Macron például egyéves elnöksége alatt több tízezer eurót költött csak sminkre. A világ vezető női politikusai ennek ellenére nem a szépségükkel és külső adottságaikkal váltak ismertté. Angela Merkel, Hillary Clinton vagy Theresa May meglehetősen konzervatív ízlés szerint öltözködnek és viselkednek. Nyilván ezért is lehetett világszenzáció a csinos horvát elnöknő parádéja az oroszországi vb alatt.

A legkülönbözőbb összehasonlító listákat közreadó Ranker a legszebb női és férfi politikusokat is számon tartja. A világ legszebbnek tartott politikusnői valóban felvehetnék a versenyt bármelyik szépségkirálynővel, de egyelőre viszonylag szerény funkciót töltenek be a politikai életben. Közülük a legmagasabb sarzsit a görög Angela Gerekou mondhatja magáénak, ő hazájának kulturálisminiszter-helyettese. Az orosz Alina Kabajeva olimpiai aranyérmes tornászból lett a duma képviselője. A német Julia Bonk először tizennyolc évesen lett tartományi képviselő. A német történelemben soha addig nem választottak meg ilyen fiatal korában egy törvényhozót. Karrierje nem tört meg, és most, harminc felett is a tíz legszebb politikusnő között tartják számon.

 

Elisabeth Halseth

Egy másik német politikusnő, Sahra Wagenknecht nem szerepel a listán, de amikor magam is tagja voltam az Európai Parlamentnek, őt tartottam a legszebb kolléganőnek. Klasszikus, hideg szépség, öltözködésének polgári eleganciája éles ellentétben áll szélsőbalos, még a sztálinizmust is védelmező ideológiájával. Elizabeth Halseth huszonhét éves korában lett Nevada állam szenátusának tagja, de alig egy esztendő után lemondott a mandátumáról, és hamarosan bikinis fotóival jelentkezett a Maxim férfimagazinban. A világ egyik legszebb politikusnőjének tartott Halseth kritikusai szerint amúgy nem vette komolyan a fogadóóráit, nem válaszolt a választók telefonhívásaira, ráadásul az akkori férje pénzügyi botrányba is keveredett. Úgy látszik azonban, hogy a politika varázsa mégis megérintette, mert a hírek szerint az idei választásokon újra indul a nevadai szenátusi tagságért.

A Ranker a jóképű férfi politikusokról sem feledkezett meg. Huszonötös listáján királyok és leszármazottaik is szerepelnek, mint VI. Fülöp spanyol király, a nepáli uralkodó vagy a brit Harry herceg. De fajsúlyos politikusok is rákerültek a listára. Az állam- és kormányfők közül Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerepel az első helyen. Trudeau fiatalkorában bokszolt, harmincévesen pedig egy jótékonysági esten nyilvános sztriptízt adott elő, mégpedig a What a Girl Wants, amit egy lány akar című dalra. Felkerült a listára Pedro Sánchez, Spanyolország új, szocialista miniszterelnöke is. Így a spanyolok, ha a munkanélküliségi mutatókkal nem is, királyuk és kormányfőjük külsejével mindenképp elégedettek lehetnek. Borut Pahor szlovén köztársasági elnök szintén képviselőtársam volt az Európai Parlamentben, de sohasem gondoltam, hogy egyszer a „szexi” politikusok listáján találkozom a nevével.

A huszonkettedik helyen álló Vlagyimir Putyin korunk egyik legmegosztóbb politikusa,

nagy számban vannak rajongói és gyűlölői is. Messze ő a legidősebb férfi a listán. A kommentár szerint elsősorban meztelen felsőtesttel előadott lovaglása keltette fel a külseje iránti érdeklődést. Putyin amúgy szerepel egy másik, hasonló listán is, ott a westernfilmek egyszerre vonzó és ellenszenves „bad guy” hősét látják benne. A huszonötös listának van egy 25+ változata is. Ezen az első, azaz összesítve a huszonhatodik helyen végre egy magyar politikus szerepel. Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke. A kommentár szerint jó volna tudni, hogy mi játszódik le az „imádni való fejében”. Ez a kérdés Magyarországon azokban is felmerül, akiket nem nyűgőz le Vona külseje.

A közhangulat a politikusok magánéletével kapcsolatban is megváltozott. Az eddig titkolni való homoszexualitást egyre több országban vállalni lehet, a nők vezető politikusként is szoptathatnak, és nemet váltó emberek is politikai szerepet vállalhatnak. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök volt a világon az első, melegségét és férfi partnerét nyíltan vállaló kormányfő. De a nálunk állítólag konzervatívabb Szerbia miniszterelnöke is a saját neméhez vonzódik. Ana Brnabic a belgrádi Pride párton kívüli szervezőjéből lett kormányfő, bár az igazi hatalom továbbra is Aleksandar Vucic köztársasági elnök kezében van. A szintén meleg ír miniszterelnök, Leo Varadkar viszont az európai politika egyik főszereplője lett azzal, hogy az egész Brexit az Észak-Írország és Írország közti határ kérdésének túszává vált.

Jacinda Ardern
Fotó: AP/Getty Images/Hagen Hopkins

Új-Zéland miniszterelnöke azzal került be a világsajtóba, hogy kormányfői mandátuma alatt gyermeket szült. Az erősen baloldali, munkáspárti Jacinda Ardern harmincnyolc éves korában, házasságon kívül adott életet egy kislánynak. A törvényeknek megfelelően hat hét anyasági szabadságot is kivett, ez idő alatt a helyettese kormányozta az országot. Egyes médiumok állításával szemben azonban nem ő az első kormányfő, aki hivatali ideje alatt szült. A pakisztáni, azóta meggyilkolt Benazír Bhutto már 1990-ben miniszterelnökként szülte meg Bakhtawar nevű kislányát.

Nemet váltó politikusok viszont a helyi vagy országos képviselőségnél sehol sem jutottak még magasabbra. Érdekes viszont, hogy a katolikus Lengyelországban és a kommunista Kubában is sikerült bejutniuk a parlamentbe, illetve egy helyi tanácsba. / Hegyi Gyula