Tucatnyian meghaltak egy kabuli oktatási központ elleni öngyilkos merényletben

2020. október 24. 19:10 - szerző: 168 Óra/MTI

Ez már a sokadik merénylet mostanában.

Legalább tizenhárman meghaltak, és harmincan megsebesültek egy kabuli oktatási központ elleni öngyilkos merényletben szombaton, nyilatkozta egy afgán tisztviselő.

Szaíd Dzsámi egészségügyi szóvivő szerint valószínű, hogy további halálos áldozatokat találna. Az életüket vesztők döntő többségében diákok voltak.

A belügy információi szerint a merénylő be akart jutni egy oktatási központba az afgán főváros többségében síiták lakta részén, de a biztonsági őrök kiszúrták és feltartózatták. A gyilkos ekkor robbantotta föl magát.

A tálibok szóvivője tagadta, hogy ők szervezték volna a merényletet. A szervezet és a kabuli kormány között jelenleg feszült tárgyalások zajlanak az afgán konfliktus befejezéséről.

Korábban az Iszlám Állam is több merényletet követett el a városban. A dzsihadisták 2018 augusztusában egy másik oktatási központnál robbantottak, akkor több tucat diák halt meg. Az Iszlám Állam hívei a siítákat erenekként kezelik, májusban egy szülészeti klinikát is célba vettek.

Az elmúlt hetekben fokozódott az erőszak Afganisztánban annak ellenére, hogy szeptember óta folynak a béketárgyalások. A tálibok csak a múlt héten 51 civilt öltek meg, és 137-et sebesítettek meg.

(MTI)