Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Donald Trump beleszállt a WHO-ba – túlságosan Kína-központú, miközben Amerika "pénzeli"

2020. április 8. 06:11 - szerző: 168 Óra / MTI

Lényegében az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) teszi meg bűnbaknak a járványért Donald Trump amerikai elnök. A Twitter-oldalán ment neki a szervezetnek azzal, hogy

a WHO-t nagyrészt az Egyesült Államok finanszírozza, de az mégis „nagyon Kína-központú”,

úgyhogy ennek majd alaposan utánanéznek. A koronavírus-járvány kirobbanásakor a WHO azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, maradjon nyitott Kína felé, Trump pedig most nem érti, miért adott nekik a WHO „ilyen elhibázott ajánlást”.

 

 

Az Egyesült Államok korábban többször is szemrehányást tett Kínának, amiért nem tájékoztatott már decemberben a járvány kitöréséről, és később azzal is megvádolta Pekinget, hogy nem adott teljes körű információkat a járványról. A helyzetet ugyanakkor Kína washingtoni nagykövete próbálta enyhíteni a The New York Timesban, ahová a minap véleménycikkben emlékeztetett, hogy ugyan voltak korábban kellemetlen beszélgetések a két ország között a járvány miatt,

de ma már kölcsönös a szolidaritás és az együttműködés.

 

Az Államokban egy-két héten belülre várják a járvány tetőzését

Az Egyesült Államokban 388 ezer fertőzöttről tudnak, és már több mint 12 ezren meghaltak, már most több halálos áldozata van New York Cityben a vírusnak, mint ahányan életüket vesztették 2001. szeptember 11-e miatt. A keddi adatok szerint a városban legalább 3202 ember hunyt el, a 9/11-es terrortámadásnak New York városában 2753, az Egyesült Államokban pedig összesen 2777 áldozata volt. 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden ismertette, csak hétfőn 731 beteg halt meg, amivel csak ebben az államban 5489-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Cuomo szerint ugyanakkor azzal, hogy az emberek távol maradnak egymástól sikerült megváltoztatni a járvány görbéjét, ezért a helyzet szerinte stabilizálódik. Az államban van ugyan felszerelés, de nincs megfelelő elég orvos és ápoló.

A napokban New Yorkba érkezett kórházhajón az ágyak felén, 500 kórházi ágyon koronavírusos betegeket kezelnek. 

A kormányzó megjegyezte, még csak 37 nap telt el a járvány kitörése óta, az 1918-as spanyolnátha-járvány hat hónapig tombolt. A demokrata párti kormányzó megköszönte a republikánus Donald Trump amerikai elnöknek, hogy "gyorsan cselekedett" New York megsegítésében. Egyben még több szövetségi segítséget kért a gazdaság talpra állításához.

Andrew Cuomo kitért arra is, hogy a járvány az afroamerikai lakosságot érintheti a legnagyobb mértékben. Erről még nem készült hivatalos felmérés, de a kormányzó ígérte, ezt részletesen feltárják.