Trump szerint Orbán és ő olyan, mintha ikrek volnának

2019. május 15., 14:18

Szerző:

444 közölt újabb részleteket Donald Trump és Orbán Viktor hétfői találkozójáról.

A lapnak David B. Cornstein, az USA magyarországi nagykövete egyebek mellett elmondta, hogy érzése szerint Trump és Orbán nagyjából negyedóráig egyeztettek az Ovális Irodában. Itt a két szereplőn kívül John Bolton, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója és Szijjártó Péter külügyminiszter is jelen volt. Cornstein szerint ők addig kint várakoztak, és ezután jött a 45 perces megbeszélés, amelyen már ő is részt vett.

Cornstein szerint a washingtoni megbeszélés összességében 10-15 perccel lehetett hosszabb az előre tervezettnél, ami szerinte jól jellemzi az Egyesült Államok elnökét: ha valaki érdekli, és kérdései vannak, akkor a találkozók elnyúlhatnak.

Mint elmondta, a nagykövet tavaly nyári érkezése előtt szinte semmi figyelmet nem szentelt az amerikai vezetés Magyarországnak, amely szerinte az Obama-kormány hozzáállása miatt alakult így. Trump ehhez képest abból indul ki, hogy barátok vagyunk, szövetségesek a NATO-ban, nagyszerű közös történelmünk van, és ennek megfelelő kapcsolatban kell lennünk egymással. Úgyhogy amikor elkezdtem a kapcsolatokat kiépíteni, akkor az első dolgom volt, hogy megmutassam, Amerika szelleme és szíve is megváltozott Magyarország iránt. 

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

–Én javasoltam a találkozót, az elnök pedig jól fogadta, és ez vezetett a miniszterelnök meghívásához - jelentette ki Cornstein, aki szerint az egyeztetés minden szempontból elérte a célját. Eza két vezető nagy tisztelője egymásnak, azok alapján, amiket olvastak a másikról, de még sohasem találkoztak. Úgyhogy szerettem volna olyan hangulatot teremteni, amiben ez a két nagyon erős ember kialakíthat egy személyes viszonyt is, ami erősítheti a további együttműködésüket – tette hozzá.

A találkozónak nem volt olyan konkrét programja, hogy most átbeszéljék ezt vagy azt a napirendi pontot. Inkább arról szólt, hogy megismerjék egymást, és erre alapozva induljanak majd tovább – foyltatta Cornstein, hozzátéve: azért volt olyan téma, amelyet azért szóba hoztak, például a bevándorlást, a határellenőrzést, a fegyvervásárlást és az energetikát, de ezek csak általánosságok szintjén kerültek elő, a részletekbe nem mentek bele. Fegyverekről és kereskedelemről is szó volt. „Abból indultunk ki, hogy a NATO-tagállamok, így Magyarország is, elkötelezték magukat, hogy a védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékáig növelik. Orbán jelezte, hogy Magyarország talán képes lesz ezt már korábban is teljesíteni az eredeti határidőnél.

A nagykövet szerint a  beszélgetés végén Trump azt mondta Orbánnak, hogy 

„olyan, mintha ikrek volnánk".

Elhangzott az elnök szájából az is, hogy „nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket".