Trump miatt mondott le az amerikai belbiztonsági miniszter

2021. január 12., 06:45

Szerző:

Wolf korábban még azt hangoztatta, hogy hivatalban akar maradni.

Chad Wolf ügyvivő amerikai belbiztonsági miniszter azután nyújtotta be lemondását, miután bírálta Donald Trump elnököt, amiért annak hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét. Helyét Peter Gaynor, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) vezetője veszi át.

Wolf csütörtökön felszólította Trumpot, hogy ítélje el a politikai erőszakot az amerikai törvényhozás épületében történtek nyomán. "Most láthatjuk, hogy az elnök egyes hívei erőszakhoz folyamodnak eszközként annak érdekében, hogy politikai célokat érjenek el. Ez elfogadhatatlan" - fogalmazott egy közleményben Wolf, akkor hozzátéve, hogy ő maga nem mond le. "Ezek az erőszakos cselekmények észszerűtlenek, és kérem az elnököt, illetve minden megválasztott tisztségviselőt, hogy határozottan ítélje el az előző napi erőszakot" - mondta.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, Azóta több kormányzati tag is lemondott.