Trump lánya hasonló botrányba keveredett, mint amibe Hillary Clinton belebukott

2018. november 20., 12:36

Szerző:

Donald Trump lánya, Ivanka Trump elnöki tanácsadóként tavaly több száz levelet küldött személyes emailfiókjából. Esetében a Fehér Ház belső vizsgálat folytatott – írja a The Washington Post fehér házi források alapján.

Az ügy nagyon hasonló ahhoz, amibe a demokrata jelölt Hillary Clinton az elnökválasztási kampány alatt belebukott 2016-ban. Kiderült ugyanis, hogy Clinton külügyminiszterként saját személyes email címet és privát szervert használt hivatalos ügyekben, és a levelek titkosított információkat is tartalmaztak. Donald Trump kampányának szerves részét alkotta Clinton email-botránya. Az ő esetében az FBI folytatott vizsgálatot. 

Elnöki tanácsadóként Ivanka Trump emailforgalmának nemzetbiztonsági kockázatai vannak. Tavaly év elején lett hivatásos elnöki tanácsadó, de hónapokig saját emailcíméről levelezett hivatásos ügyekben is. A címet férjével, Jared Kushnerrel együtt jegyeztette be a ijkfamily.com domainen, a szerver nem magánszerver volt.

Ivanka Trump és férje, a szintén elnöki tanácsadó Jared Kushner
Fotó: Wikipedia/Ryan Johnson

Ivanka Trump jogi tanácsadójának szóvivője, Peter Mirijanian szerint Trump addig használta saját emailcímét, és csak esetenként, amíg meg nem ismertették a szigorú előírásokkal. A belsős emailfiók ugyanis biztonságosabb, ráadásul az elnöki stáb leveleit és telefonbeszélgetéseit kötelező archiválni. A szóvivő állítása szerint Trump emailjei nem tartalmaztak titkosított információkat, többnyire családi ügyekben levelezett. Utólag Ivanka ügyvédje, Abbe Lowell átnézte a privát levelezést, és archiválta azokat. A vizsgálatot ismerő két forrás viszont azt állítja a lapnak, hogy körülbelül 100 száz levél tartalmazott hivatali ügyekről információkat, és körülbelül 1000-ben beszélt meg Trump találkozókat.

Ivanka Trump érvelése – miszerint eleinte nem volt tisztában a szabályokkal, nem tudta, hogy nem használhatja személyes postafiókját – azért sántít a lap szerint, mivel Ivanka apja elnöki kampányában is tevékenyen részt vett. Donald Trump Clinton botrányát korábban soha nem látott mértékű korrupciós ügynek minősítette, ami véleménye szerint még a Watergate-botránynál is nagyobb.

(A 444.hu nyomán.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.