Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Trump bukott főtanácsadója Orbánt és Salvinit védte egy konferencián

2018. szeptember 17. 16:01 - szerző: 168 Óra

Orbán Viktort és Matteo Salvinit is megvédte Steve Bannon, Donald Trump volt stratégiai főtanácsadója a The Economist szombati konferenciáján Londonban. Az amerikai alt-right mozgalom meghatározó szereplőjét élőben kapcsolták New Yorkból, eközben tüntetők transzparenseket emeltek fel a többi között a „Szégyen” felirattal az Economist New York-i irodája előtt – írja a The Guardian.

A rendezvényt a The Economist megalapításának 175. évfordulója alkalmából szervezték, Bannon arról is beszélt, hogy nem hajlandó elfogadni, hogy Salvini, vagy a migránsokat hódítóknak nevező Orbán rasszista lenne.

– Ezek az emberek jobbá akarják tenni a hazájukat. Nem ítélem el Salvinit, vagy Orbánt. Az európai populista nemzeti mozgalmak célja, hogy visszaszerezzék az országok szuverenitását

– állapította meg a volt főstratéga.

Steve Bannon
Fotó: Youtube

A hetilapot számos kritika érte amiatt, hogy megszólaltatták Bannont.

– A médiának természetesen néha alávaló emberekkel is szóba kell állnia, s ha ezt kritikai képességekkel teszik, az az igazi újságírás. De a médiumoknak nem szabad ezeket az alávaló embereket a színpadra állítani és még reklámozni is. Az Economist konferenciája az utóbbi. Röviden fogalmazva: a fehér felsőbbrendűség hirdetése nem szórakoztató műfaj – jelentette ki Twitter-oldalán Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch emberjogi szervezet európai médiaigazgatója, Zanny Minton Beddoes főszerkesztő azonban megvédte a döntést.

– Olyan elveket vall, amelyek szöges ellentétben állnak az Economist által képviselt liberális értékekkel. Azért kértük meg a szereplésre, mert az általa képviselt populista nacionalizmusnak súlyos következményei vannak

– mondta Beddoes.

Alig két hete Bannon a The New Yorker Festivalon is felszólalt volna a program szerint, több meghívott vendég – köztük Jim Carrey színész – azonban jelezte, hogy lemondják a szereplést, ha Trump bukott főtanácsadója is részt vesz a rendezvényen. A New Yorker így végül lemondta Bannon meghívását.

Az amerikai elnök volt tanácsadója májusban tartott előadást Budapesten Schmidt Máriáék meghívására. Az előadásra helyhiányra hivatkozva a kormánypárti sajtón kívül nem engedtek be mást, noha a konferenciáról posztolt fényképen jól látszik, hogy bőven akadt volna hely. A rendezvényt a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet szervezte, a volt kampányguru húszezer dollár (azaz csaknem 6 millió forint) fellépési díjat kapott a szintén Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól.

(A hvg.hu nyomán)