Növelnék a legfelsőbb bíróság létszámát a demokraták, ha Trump most megszavaztatja a jelöltjét

Amerikai demokrata párti politikusok az alkotmánybíróság létszámának bővítését ígérik győzelmük esetén, ha most a szenátus republikánus többsége megszavazza Trump jelöltjét.

2020. szeptember 21., 05:49

Szerző:

Több demokrata párti törvényhozó jelezte vasárnap a Twitteren, hogy megnövelné az alkotmánybíróság feladatát ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát. Az egyik befolyásos képviselő, Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke elmondta: ha Donald Trump és Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője keresztülviszi a pénteken elhunyt alkotmánybíró Ruth Bader Ginsburg utódjának jelölését és szenátusi megszavazását, akkor az elnökválasztás után „az új szenátusnak azonnal lépéseket kell tennie a legfelsőbb bíróság bővítésére”.

Nadler szerint az elnökválasztás előtti szenátusi szavazás  „nem demokratikus és egyértelmű megsértése az emberek választott hivatalba vetett bizalmának”. Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor elmondta: „Mitch McConnell precedenst teremtett. Választási évben nem pótoljuk a szövetségi bíróság hiányzó tagját. Ha ezt megszegi, akkor - amennyiben a demokraták kerülnek többségbe a következő szenátusban - el kell törölnünk az obstrukció intézményét és ki kell bővítenünk a legfelsőbb bíróság létszámát”. A szövetségi legfelsőbb bíróság létszámnövelése nem teljesen új ötlet. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy Franklin Delano Roosevelt elnök 1937-ben már próbálkozott ezzel, de nem járt sikerrel, sőt e próbálkozása hosszú évekre megosztotta a Demokrata Pártot is.

A republikánusokhoz közelálló elemzők emlékeztetnek arra is, hogy 2016-ban, az elnökválasztás évében, amikor elhunyt Antonin Scalia, az alkotmánybíróság konzervatív tagja, akkor a most elhunyt Ruth Bader Ginsburg sürgette a demokraták új bírójelöltjének meghallgatását. A Fox televízió elemzője idézte Ginsburg 2016 nyarán adott interjúját a The New York Times című lapnak. „Az alkotmányban semmi nem mondja ki, hogy az elnök megszűnik elnök lenni a megbízatása utolsó évében” – mondta négy évvel ezelőtt Ruth Bader Ginsburg.

Barack Obama 2016-ban, elnöksége utolsó évében Merrick Garlandot jelölte Scalia helyére, akit végül a szenátus republikánus többsége nem választott meg főbírónak.

(MTI)