Vakcinafejlesztésről is beszélt Trump és a japán miniszterelnök

2020. szeptember 21. 08:52 - szerző: 168 Óra/MTI

Szuga Josihide biztonságpolitikáról és a vakcinafejlesztésről beszélgetett Trumppal.

A japán miniszterelnök a vasárnap esti telefonbeszélgetés után elmondta: Trumppal egyetértettek abban, hogy a Japán és az Egyesült Államok közti szövetség a térség békéjének és stabilitásának az alapja. Tokió és Washington közösen lép fel az észak-koreai rakétakísérletek és az észak-koreai nukleáris fejlesztés jelentette fenyegetés ellen.

A múlt hét szerdán kormányfővé választott Szugának ez volt az első megbeszélése az amerikai elnökkel, Trump az elsők között volt, akiket beiktatása után felhívott. Szuga vasárnap telefonon egyeztetett Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel is, hozzátéve, hogy a jövőben a japán kormányfő további vezetőkkel fog tárgyalni.

A korábban a kormány kabinettitkáraként és szóvivőjeként dolgozó Szuga mostanáig leginkább belpolitikai kérdésekben nyilatkozott, külpolitikájával kapcsolatban elemzők úgy vélik, elődje, Abe Sindzó irányvonalát követi majd, aki rendszeresen egyeztetett Trumppal.

Abe augusztus 28-án jelentette be lemondását tisztségéről, romló egészségi állapotára hivatkozva. Szugának, akinek közvetlen diplomáciai tapasztalata elmarad elődjétől, meg kell birkóznia az Egyesült Államok és Kína közötti egyre nagyobb feszültséggel, továbbá kapcsolatot kell kiépítenie a november 3-ai amerikai elnökválasztás győztesével.

(MTI)