A Fidesz elengedte Trócsányi László kezét, de a politikus egyelőre EP-képviselő marad

2019. október 5., 09:27

Szerző:

Egyelőre EP-képviselő marad Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, az Orbán-kormány látványos kudarcot valló biztosjelöltje. Ha mégis visszaadja a brüsszeli mandátumát, akkor Kovács István, a finoman szólva kormányközeli Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója válthatja – derül ki az atv.hu cikkéből. 

Trócsányi László a bővítési portfóliót kapta volna Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságban, de már a jelölése is fiaskóval ért véget, pénzügyi és más jellegű összeférhetetlenség miatt az Európai Parlament jogi szakbizottsága (JURI) ahhoz sem járult hozzá, hogy meghallgassák. Bár emiatt a Fideszben kitört a felháborodás, az atv.hu-nak egy fideszes EP-képviselő már úgy nyilatkozott, „az élet megy tovább”. Trócsányi László korábban jelezte, hogy jogi lépéseken gondolkodik. Helyére egy állítólagos technokratát, Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelölték, de neki állítólag már nem a bővítési, hanem a közlekedési területet szánják az új Európai Bizottságban. E eredetileg a román biztosjelölt, Rovana Plumb kapta volna, akit összeférhetetlenség miatt szintén elutasított az EP jogi szakbizottsága, vagyis Romániát és Magyarországot portfóliócserére kényszeríthetik.

Trócsányi Lászlót

  • az általa alapított ügyvédi irodában, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodában máig meglévő tulajdonrésze,
  • az ügyvédi irodának az Ausztria által a paksi bővítés elleni kormányzati felkérésre vállalt szerepe,
  • a két orosz fegyverkereskedő, idősebb és ifjabb Vlagyimir Ljubisin Oroszországnak történő átadása miatt találták összeférhetetlennek,
  • de a JURI-nak nem tetszett az sem, hogy igazságügyi miniszterként személyes tanácsadójának nevezte ki az ügyívédi irodája társtulajdonosát.

Négy nappal a május 26-i EP-választás után az Orbán-kormány bejelentette, hogy határozatlan időre jegeli a Trócsányi László fémjelezte közigazgatási reform bevezetését. Trócsányi László a Fidesz listavezetője volt a megméretésen. EP-képviselősége mellett tanít majd, később dől el, hogy marad-e a brüsszeli tisztségében.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.